‘Het is heel gezellig en knus’

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

Dirkjan van Oord is één van de drie organisatoren van Gluren bij de Buren. ,,Dit is een meeting waar we alle woonkamereigenaren voor uitnodigen en waar we ze vertellen over het evenement. Mensen horen wat ze bijvoorbeeld moeten doen als een artiest te laat is, wat er moet gebeuren als de koffie en thee op is.’’ Voor alle gastheren en -vrouwen is er een ‘Gluren bij de Burentas’, met daarin onder meer koffie, thee, suiker, melk en koekjes en een ‘Gluren bij de Burenschort’. Via enquêtes en turflijsten krijgt de organisatie informatie over bezoekersaantallen en wat mensen van optredens vonden. Bijzonder is dat er dit jaar ook een ‘Gluren bij de Burenspaarpot’ in het pakket zit. Het huiskamerevenement is weliswaar gratis toegankelijk, maar met het oog op de toekomst en bezuinigingen op de cultuursector wordt van alle bezoekers een vrijwillige bijdrage gevraagd. ,,De opbrengst daarvan is bestemd voor de Amersfoortse amateurkunst’’, vertelt Van Oord.

Amersfoortse huiskamers worden podium AMERSFOORT - Liefhebbers van het grootste huiskamerevenement van Nederland ‘Gluren bij de Buren’, kunnen zondag 11 december van 13.00 tot 18.00 uur hun hart weer ophalen. Verspreid over de verschillende wijken in de stad worden in 92 woonkamers in totaal 276 optredens verzorgd.De optredens variëren van klassieke strijkmuziek tot buikdansshows, van Franse chansons tot koorliederen. In café Onder de Linde aan de Appelmarkt werd dinsdagavond een speciale bijeenkomst georganiseerd voor mensen die hun huiskamer beschikbaar stellen voor de optredens van Gluren bij de Buren.

door John Spijkerman

Pieter Padmos en Ineke Kuit wonen aan de Paulus Buyslaan 24 in het Bergkwartier en doen voor de tweede keer mee aan Gluren bij de Buren. ,,Vorig jaar hebben we onze woonkamer ook ter beschikking gesteld en toen kwam er een stone rockband optreden’’, vertelt Padmos. ,,Alhoewel ze akoestisch speelden, vond ik dat niet zo gepast. Toen dacht ik: ‘Ik kan ook met mijn eigen strijkkwartet ‘Archi Lontani’ spelen’.’’ Dit jaar heeft Padmos zich daarom ook aangemeld als artiest. Hij heeft per mail zo’n 80 vrienden en bekenden uitgenodigd. Op het programma staat vrolijke klassiek muziek: een ‘walsje van Dvorak’, een stuk van Paul Hindemith, een deel uit een kwartet van Joseph Haydn en een persiflage op dat kwartet in tangostijl van Thomas-Mifune. ,,De laatste jaren treden we niet meer op. Ik verheug me erop om tijdens ‘Gluren bij de buren’ m’n kunsten weer eens te kunnen vertonen.’’

Eline de Boer & Nico de Gunst wonen aan het Manonplein 3 in de wijk Schuilenburg. Het is de eerste keer dat ze hun huiskamer beschikbaar stellen, vertelt Eline de Boer. ,,Ik ben vorig jaar zelf ook al wezen kijken en ik vind het een leuk initiatief. Het is iets heel gezelligs en knus.’’ Bij haar treedt het gezelschap Kiekeboe op. In het programma worden sfeervolle ritmes, spectaculaire melodieën en heldhaftige solo’s beloofd. ,,Ze spelen drie keer bij ons in de voorkamer. Binnen wordt voor de bezoekers een aantal statafels neergezet. Buiten staat een vuurkorf voor de gezelligheid.’’ Zelf heeft De Boer al een ‘mannetje of 50’ uitgenodigd voor de optredens.

In de wijk Randenbroek heeft Abu Swaleh zich aangemeld als woonkamereigenaar en als artiest. Hij geeft muzieklessen djembé aan de muziekschool. Met de groep Djembe solie treedt hij zondagmiddag op in de Schumanstraat 13. ,,Dit is de derde keer dat ik meedoe. De eerste keer nog in een woonkamer van iemand anders, maar de tweede keer bij mij thuis. Met een paar mensen spelen we Afrikaanse muziek. Ik gebruik de balafoon, een slaginstrument met stokken.’’ Belangrijk neveneffect is dat Gluren bij de Buren een leuke manier is om contacten te leggen in de buurt. ,,Mensen zien me weggaan met trommels, maar weten niet wat ik doe. Nu kan ik ze dat laten zien en horen.’’

Miro Lucassen en Gemma Geurts wonen aan de Kamp 75 en hebben voor het eerst hun woonkamer ter beschikking gesteld. Het muziekgezelschap ‘For the Birds’ treedt op. ,,Wij hebben de twee voorgaande edities van Gluren bij de Buren zelf bezocht en wilden ook weleens een artiest. Onze huiskamer is er groot genoeg voor’’, licht Miro Lucassen toe. ,,We wonen in een monument uit 1740. Dat hebben we een tijdje te leen van de geschiedenis. Op deze manier kunnen we wat terugdoen.’’ u Voor het volledige programma zie www.glurenbijdeburen-amersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie