Vrijwilliger Anya Wiersma ontvangt 'keitje'

6 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Vrijwilliger Anya Wiersma heeft op maandag een 'keitje' ontvangen uit handen van Ravelijndirecteur Sylvia Cox. Voor haar inzet als bestuursvoorzitter bij de Stichting Keiroze werd zij door de jury genomineerd als kanshebber voor de eretitel 'Amersfoortse Vrijwilliger van het Jaar 2011'.

Vrijwilliger Anya Wiersma richtte de Stichting Keiroze in 2008 op. ,,De eerste Roze Zaterdag in Amersfoort, in 1982, liep enorm uit de hand. Mensen werden bekogeld, bespuugd en een paar ook geslagen. Er was een grimmige sfeer. Die Roze Zaterdag gaf Amersfoort een slecht imago. Nog jaren daarna werd ik eraan herinnerd als ik zei dat ik uit Amersfoort kwam. Dus heb ik wat mensen uit de Roze scene bij elkaar gehaald om het beter te doen."

Circa tweehonderd vrijwilligers waren betrokken bij de organisatie van de tweede Roze Zaterdag in Amersfoort, en van de Roze Week. Anya Wiersma: ,,Mensen zeiden wel eens tegen me: waar haal je de tijd vandaan?" Op 26 juni 2010 vierden zo'n 45.000 bezoekers tijdens de Tweede Roze Zaterdag in een feest van acceptatie, trots en vrolijkheid. Trots vervolgt ze: ,,Het was goed georganiseerd, er was geen enkele wanklank. Ook tijdens de Parade was er geen enkel probleem.''

Homoacceptatie

Naast haar inzet voor de Roze Zaterdag zette Anya zich in voor diverse andere activiteiten van Keiroze, alle met als doel de maatschappelijke acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te vergroten. ,,Amersfoort is door ons een stukje meer Roze geworden'', stelt Anya Wiersma tevreden vast. In juli 2011 droeg ze het voorzitterschap van Keiroze over om zich (onder andere) te wijden aan het voorzitterschap van de Stichting Homosport Nederland.

Bestuurslid Rocco Janssen van Keiroze draagt Anya Wiersma aan bij Stichting Ravelijn om mee te doen met de Verkiezing tot Vrijwilliger van het Jaar. "Zo'n voorzitter laat je niet zomaar vertrekken", schrijft hij, "zij verdient de erkenning als Kei-vrijwilliger." Anya Wiersma haast zich om op de vrijwillige inzet van anderen te wijzen: ,,Wat Keiroze heeft bereikt, was alleen maar mogelijk door het enthousiasme en de inzet van honderden vrijwilligers.''

Inspirerende vrijwilligers

Tijdens het Europees Jaar van de Vrijwilliger gaat Stichting Ravelijn op zoek naar inspirerende vrijwilligers. Uit alle vrijwilligers die bij Ravelijn worden aangedragen, selecteert een jury tien sprankelende genomineerden. Zij worden tijdens het vrijwilligerswerk verrast met een 'keitje', ontworpen door kunstenaar Anook Cléonne. Eind december kiest Amersfoort via ravelijn.nl wie de eretitel krijgt. Met de verkiezing vraagt Ravelijn aandacht voor de belangrijke rol van vrijwilligers in de samenleving.

uKijk voor meer informatie op www.ravelijn.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie