ADG stelt zich veilig van degradatie

5 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In de voorlaatste competitiewedstrijd van de provinciale dambond heeft ADG zich door een 8-8 tegen NDG veilig gesteld van degradatie in de hoofdklasse. In deze damthriller waren de punten erg duur en vielen deze pas in het laatste speeluur. De keistaddammers werden op achterstand gezet omdat Cees Strooper moest buigen voor Ed Kok.

Tussen beide kopmannen ontstond frivool spel waarbij de Hooglander een onregelmatige stelling uitlokte. Dit lukte waardoor hij de centrale velden op het middenbord kon veroveren. In het vervolg nam de ADG'er zijn tegenstander in een zogeheten kettingstelling. Maar Kok blies zijn partij ook goed mee en behield voldoende zetvrijheid. Vlak voordat de partij de eindfase inging, die bij analyse toch vooral gunstig voor Strooper bleek, zette de NDG'er in op een damcombinatie. Om die rendabel te laten zijn combineerde hij dat met een 'plakker'. Als beide partijen hadden opgelet zouden zij hebben gezien dat dit een faliekant fout plan was waarmee Strooper op slag zou hebben gewonnen. Maar Kok sloeg met de verkeerde schijf naar dam, daarbij de meerslagregel negerend. Maar ook Strooper overzag deze manoeuvre, die achteraf pas werd opgemerkt. Kok kon dus niet meer op deze meerslag''kleun'' worden gewezen en won daarna vrij eenvoudig.

NDG nam zelfs een 4-0 voorsprong omdat Gerrit v.d. Ham de punten moest inleveren bij Theo van Londen. Het duel vertoonde klassieke trekjes die vrijwel volledig in evenwicht was.

Op de 35e zet bood de NDG'er remise aan, waarbij v.d. Ham hem er op attent maakte dat er nog geen 40 (reglementaire) zetten waren gedaan. De ADG'er meende ook nog eens een licht voordeeltje te kunnen krijgen maar wisselde twee zetten om met desastreuze gevolgen. In plaats van de winst moest hij een schijf inleveren met een kansloos eindspel. Al met al de 3e blunder van v.d. Ham in deze competitie

Bij Kees de Jonge kwam er een leuke opening op het bord dat vervolgens spannend spel veroorzaakte. In het middenspel werd de Jonge echter geconfronteerd met een dreiging dat hem schijfverlies zou opleveren. Tegenstander Bihari wikkelde echter met een drie-om-drie af waar De Jonge erg gelukkig mee was. Niet alleen hief hij daarmee de dreiging van schijfwinst voor zichzelf op, maar creëerde voor de Jonge ook nog eens een aanvallende stelling. De ADG'er sprong daar echter iets te nonchalant mee om en kabbelde de partij uiteindelijk naar remise. De Jonge mocht daarmee zijn handen dicht knijpen want hij heeft gewoon verloren gestaan.

Marcel Everloo en Sjef Valk mochten zich uitleven op jun geliefde klassiek. De stelling loopt langzaam vol waarbij de ADG'er druk op de stelling kon zetten. Hij kreeg het echter niet helemaal rond waardoor Valk zich weer los kon weken. De NDG'er offerde een schijf en ging de aanval op de lange vleugel van Everloo aan. Beide partijen ruilen nog enkele schijven en besloten vervolgens tot remise.

Positioneel gelijkwaardig ging het er ook aan toe tussen Piet Bottenheft en Arie van Nieuwkerk. Maar in het middenspel was de ADG'er met het plaatsen van een voorpost iets te opportunistisch. Prompt mocht hij deze schijf inleveren. Daarna zette van Nieuwkerk niet op zijn sterkst voort waardoor de Amersfoort nog met de schrik vrij komt en zijn stelling de veilige remisehaven wist in te loodsen.

Harry de Waard vocht een principieel positioneel gevecht ui met Gerard Bakker. De ADG'er probeerde een krachtig centrum te ontwikkelen, maar Bakker speelde degelijk en secuur tegen. Toch kon hij niet voorkomen dat de ADG'er in het speeluur sterk kwam opzetten en hi wellicht toch nog zijn naam van "angstgegner" kon waarmaken. In het (gunstige) eindspel was hij echter iets te gretig waardoor Bakker nog net op tijd de remise binnen kon slepen.

Gerrit de Bruijn verkleinde de achterstand. De partij liep aanvankelijk volgens klassieke patronen, maar niet naar wens. Omdat de ADG'er een alert tussenzetje miste, lukte het de NDG'er hem de Bruijn van het centrum weg te ruilen. Daarna speelde hij het echter wat passief, waardoor de Amersfoorter het centrum weer kon aanvullen. Door zijn voorsprong in ontwikkeling raakte de Nieuwegeiner in een benarde situatie verzeild, maar via een handige drie-om-drie (die de Bruijn zelf had overzien) ontsnapte hij. Een spannende situatie ontstond, maar het bleef vooral peentjes zweten voor de NDG'er. Pas in de overgang naar het eindspel maakte hij de beslissende fout. Die overgang kostte de Bruijn een schijf, maar was wel zo snel op dam dat het aan alle kanten uit was.

Last but not least was het duel tussen Frits Stuger en Sjef Valk Jr. Ook hier rustig klassiek waarbij Stuger gaandeweg het initiatief nam tot het uitdelen van wat speldenprikjes omdat een ,,Coup Weiss'' zich zou kunnen aandienen. Valk ontweek dit grapje en leek het erop dat het vergevorderde middenspel een klassieke stelling a la ,,Woldouby'' zou worden. Beide spelers moesten nog een slordige 20 zetten doen in 5 minuten en was het dus van beide kanten oppassen geblazen. Stuger breidde er een meerslagfinesse in met een damdoorbraakplakker. In het overmachtseindspel dat daarna volgde wilde Valk ook snel op dan komen, offerde 2 schijven maar tuinde in een finesse met zijn dam.

NDG - ADG 8-8:

1.Kok - Strooper 2-0; 2.Bakker - De Waard 1-1; 3.Baerends - De Bruijn 0-2; 4.Van Londen - v.d. Ham 2-0; 5.Bihari - De Jonge 1-1; 6.Valk Sr. - Everloo 1-1; 7.Valk Jr. Stuger 0-2; 6.Bottenheft - Van Nieuwkerk 1-1.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie