Gratis professionele foto

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

Help Portret is oorspronkelijk het initiatief van de Amerikaanse fotograaf Jeremy Cowart en is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd succes. De gedachte achter Help Portret is een beetje licht in de donkere decembermaand te brengen. Er zijn veel mensen die niet de mogelijkheden hebben om een foto te laten maken door een professionele fotograaf, terwijl ze dit wel graag zouden willen.

Project Help Portret voor onbemiddelden AMERSFOORT - Vind een bijzonder persoon, maak een portretfoto en geef die gratis mee. Dat is in een notendop het idee achter de actie Help Portret. Op 10 december worden er in Nederland, verdeeld over vijftien locaties, door meer dan duizend fotografen professionele portretfoto’s gemaakt van mensen die dat normaal gesproken niet kunnen betalen.

door Joan Westerneng

Sander Ruijg, fotograaf en oprichter van Fotoschool Keistad, haalt het initiatief dit jaar voor het eerst naar Amersfoort. Hij kwam de actie op het spoor via Frank Doorhof, topfotograaf uit Emmeloord, die de actie naar Nederland haalde. ,,Ik vind het mooi om mensen te kunnen helpen, in dit geval door een goede foto als blijvende herinnering mee te geven.’’

Ontspannen

Ruijg wordt bijgestaan door vijf fotografen uit zijn netwerk. Dit zijn voornamelijk (oud)cursisten, die deze dag praktijkervaring kunnen opdoen. Volgens Ruijg ligt de grootste uitdaging in het contact met de mensen.

,,Deze mensen zijn het waarschijnlijk niet gewend om voor de lens te staan. Het duurt dan even voordat mensen zich op hun gemak voelen bij een fotograaf. Pas als de sfeer ontspannen is, maak je de karakteristieke, voor die persoon zo tekenende, portretfoto.’’

Ruijg studeerde aan het Conservatorium, Rechten en PABO. ,,Fotografie bleef altijd mijn echte passie, dus ik ben sinds 2001 fulltime fotograaf. Het contact met mensen is een belangrijke succesfactor voor mooiefoto’s, daar ligt mijn kracht. En in coachen, ik leg graag dingen uit. Daarom is Fotoschool Keistad is ontstaan.”

De deuren van de studio van Fotoschool Keistad, aan de Arnhemseweg 6, staan op 10 december van 10.00 tot 17.00 uur open. Ruijg: ,,Straks staat er honderd man voor de deur. Ik weet echt niet wat ik kan verwachten. Het kan gebeuren dat mensen even moeten wachten, want we willen voor iedereen voldoende tijd nemen.’’

Bijstand

De portretfoto’s worden ter plekke geprint op speciaal fotopapier en direct meegegeven aan de mensen die op de foto zijn gezet.

Aanmelden voor Help Portret is niet nodig. ,,Alle mensen die het kunnen gebruiken, zijn welkom. Zieken, ouderen met een (te) klein pensioen, mensen in de bijstand en dan ben ik vast de helft nog vergeten.’’

Kent u iemand uit Amersfoort die een gratis portretfoto verdient? Geef de locatie en het tijdstip door of kom samen op zaterdag 10 december tussen 10.00 en 17.00 naar Fotoschool Keistad, Arnhemseweg 6 (boven de Plus).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie