Behoud bibliotheek onzeker

7 december 2011 om 00:00 Nieuws

ZIELHORST - Het is nog helemaal niet zeker dat de bibliotheek in Zielhorst open blijft. Directeur Erno de Groot van Bibliotheken Eemland staat welwillend tegenover alternatieve voorstellen van het wijkcomité, maar is van mening dat deze alleen levensvatbaar zijn als commerciële partijen deelnemen. Deze week gaan het comité en De Groot met elkaar om de tafel over de toekomst van de bibliotheekvoorziening in Zielhorst.

‘Initiatief ligt bij wijkcomité Zielhorst’

door Margreet van den Broek

De Groot bracht vrijdag hoogstpersoonlijk Sinterklaas met de Bibliobus naar openbare Daltonschool de Achtbaan in Zielhorst. Dat sloot goed aan bij de acties die de basisscholen in Zielhorst dit najaar hebben gevoerd voor behoud van de bibliotheek in de wijk.

Samen met verontruste wijkbewoners en -organisaties haalden de leerlingen in oktober ruim 2200 handtekeningen op. Deze actie leidde ertoe dat de gemeenteraad een motie aannam om een alternatief plan vanuit de wijk eerst op haalbaarheid te laten toetsen alvorens de bieb te sluiten.

Het bewonerscomité wil dat op de plaats van de huidige bibliotheek een cultureel centrum voor Amersfoort-Noord komt, met daarin zowel een plek voor de bieb als het te sluiten wijkcentrum ‘t Middelpunt. Het comité heeft van de politiek een half jaar de tijd gekregen om de plannen verder uit te werken.

,,Bij veel mensen leeft nu de indruk dat we de bibliotheek in Zielhorst gered hebben. Ik ben daar zelfs al een paar keer mee gefeliciteerd’’, vertelt Ilse van Zeewijk, één van de initiatiefnemers. ,,Maar zover is het nog helemaal niet.’’ Veel hangt af van de rol die Bibliotheken Eemland vanaf 2012 nog wil vervullen in de wijk. ,,De directie moet er dan wel voor kiezen om de collectie in dat centrum te behouden’’, aldus Van Zeewijk.

Bibliotheekdirecteur De Groot liet vrijdag weten dat bibliotheek Zielhorst in zijn huidige vorm in 2012 zeker zal sluiten. Dat maakt deel uit van het bezuinigingsplan van de bibliotheek. Dat plan voorziet ook in opheffing van de Bibliobus en sluiting van de bibliotheek in Kruiskamp zodra de centrale bibliotheek in het Eemhuis opengaat.

Het initiatief voor behoud van de bibliotheek in een cultureel centrum, ligt volgens De Groot helemaal bij het wijkcomité. Ook de haalbaarheid ligt in hun handen ,,Wij hebben maar één opdrachtgever en dat is de gemeente. Die heeft ons opgedragen een miljoen te bezuinigen. Wij willen meedenken, maar we hebben geen geld om bijvoorbeeld mee te betalen aan huisvesting.” Hij wijst erop dat in andere gemeenten oplossingen gevonden zijn door in zee te gaan met commerciële partijen. ,,In Cothen is bijvoorbeeld de bibliotheek in de Rabobank gevestigd.”

Bibliotheken Eemland wil zelf als alternatief voor de op te heffen vestigingen zestien schoolbibliotheken in Amersfoort realiseren, waarvan tenminste vier in de prioriteitswijken. In dit plan krijgen basisscholen het beheer over een collectie. Het is nog onduidelijk of er in Zielhorst een schoolbibliotheek komt. Mocht dat zo zijn dan zal er geen service voor de wijk aan gekoppeld zijn, laat De Groot weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie