‘Supermarkt op zondag open’

7 december 2011 om 00:00 Voorpagina

Volgens de Winkeltijdenwet mag er per 15.000 inwoners op zondag één supermarkt open. In Amersfoort zouden er in dat geval op zondag negen supermarkten open kunnen. In omringende gemeenten zoals Leusden, Soest en Baarn zijn supermarkten op zondag al open zijn of is dat binnenkort het geval.

AMERSFOORT - Een aantal supermarkten moet ook op zondagmiddag vanaf 16.00 uur open, vindt de PvdA. De partij wil dat daarvoor in het eerste kwartaal van 2012 de winkeltijdenverordening wordt aangepast. De sociaal democraten merken op dat zowel supermarkten als gewone Amersfoorters enthousiast zijn over een zondagopenstelling.

door John Spijkerman

Uit een gemeentelijk onderzoek naar een eventuele zondagopenstelling blijkt dat een meerderheid van ondervraagde Amersfoorters (54 procent) voor is. Een kwart (26 procent) vindt het een slechte ontwikkeling. Bijna driekwart van de ondervraagden zegt wel eens boodschappen te gaan doen op zondag. Volgens PvdA-raadslid Smits Alvarez versterkt een zondagopenstelling de concurrentiepositie van de supermarkten ten opzichte van de buurgemeenten. Ook zou het goed zijn voor de werkgelegenheid. De PvdA vindt wel dat werknemers de keuze moeten krijgen om te werken op zondag.

Bedrijfsleider Merijn van Elsäkker van de Plus Supermarkt aan de Arnhemseweg en Ton Kippersluis van Supermarkt Kippersluis aan de Leusderweg zijn enthousiast. Zij wijzen op het verhogen van de omzet en de behoefte van een zondagopenstelling bij de klanten. Onder het personeel bestaat veel belangstelling om op zondag te werken, vooral omdat ze daar dubbel voor betaald krijgen. ,,Het makkelijkste voorstel is om het vrij te geven, dan kan iedereen zijn eigen keuze maken’’, vindt Van Elsäkker. ,,Als iemand vanuit zijn overtuiging niet op zondag wil werken’’, vindt Kippersluis dat prima. ,,Maar het kan niet zo zijn dat iemand vanuit zijn geloof anderen verbiedt om wel op zondag open te gaan. Je moet elkaar in ere laten.’’

De gemeenteraad vergadert op dinsdag 13 december over de zondagopenstelling van supermarkten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie