Gemeentesecretaris dient ontslag in

28 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Gemeentesecretaris Henk Huitink heeft maandagavond zijn ontslag ingediend bij het college van b. en w. van Amersfoort. Aanleiding is de situatie rond het Eemhuis. Die is volgens hem dusdanig uit de hand is gelopen dat hij zijn functie als hoogste ambtenaar niet meer naar behoren kan uitoefenen.

door André van der Velde

In de woensdag gepresenteerde resultaten van het onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd, blijkt onder meer dat de ambtelijke top, te lang informatie over financiële problemen rond het Eemhuis niet heeft doorgespeeld aan het college en de gemeenteraad. Verantwoordelijk wethouder Mirjam Barendregt werd pas na twee maanden op de hoogte gebracht, en daarna duurde het opnieuw acht weken voor de wethouder van Financiën werd geïnformeerd. In het rapport wordt de ambtelijke top van Amersfoort, waaronder de gemeentecontroller en de gemeentesecretaris, een gebrek aan politieke sensitiviteit verweten. Die financiële problemen zijn inmiddels opgelopen tot 10 miljoen euro.

Het college van b. en. w heeft afgelopen vrijdag in een officiële reactie op het rapport laten weten dat de ambtelijke organisatie heeft gefaald door de kostenoverschrijding niet te melden. In dat verband werden maatregelen aangekondigd om de ,,aansturing en controlemechanismen in de ambtelijke organisatie'' aan te passen.

In een brief aan het college stelt gemeentesecretaris Huitink maandag dat hij ,,niet langer vanuit volledig vertrouwen het college kan adviseren en leiding kan geven aan de hele organisatie. Ik ken mijn verantwoordelijkheid en stel daarom per 1 januari mijn functie ter beschikking.'' Huitink hoopt dat door zijn ontslag ,,de weg vrijkomt voor een spoedig herstel van vertrouwen van de stad en het stadsbestuur in de Loyale Attente Amersfoortse Ambtenaar''.

Het college heeft laten weten de beslissing van de gemeentesecretaris te respecteren en binnenkort met hem het gesprek aan te zullen gaan over zijn toekomstige werkkring.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie