College pakt ambtelijke top aan na echec Eemhuis

25 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het college van b. en w. neemt stevige maatregelen binnen de ambtelijke organisatie naar aanleiding van het financiële echec met het Eemhuis. Volgens b.en w. heeft de ambtelijke organisatie gefaald door mogelijke kostenoverschrijdingen niet te melden. Ook is wethouder Mirjam Barendregt in september terecht afgetreden omdat zij het college en de gemeenteraad niet op tijd op de hoogte bracht van de financiële problemen rond het project. Door te laat de problemen te melden heeft ze het vertrouwen van het college geschonden.

door André van der Velde

Dat blijkt uit de raadsinformatiebrief die het college vrijdag heeft verzonden als reactie op het woensdag gepresenteerde rapport van Policy Research Corporation (PRC).

Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is dat het raadsvoorstel van februari 2011 om KAdE onder te brengen in het Eemhuis en De Kelder op de huidige locatie te laten, is dat deze ambtelijk niet goed was voorbereid. Een andere conclusie is dat de ambtelijke top, waaronder de gemeentecontroller en de gemeentesecretaris, te laat de problemen hebben gemeld. Er ging gingen twee maanden overheen voordat wethouder Barendregt (Cultuur) werd geïnformeerd en vervolgens nog eens acht weken voor wethouder Hans Buijtelaar van Financiën op de hoogte werd gebracht. PRC concludeerde dat de ambtelijke top daarmee weinig politieke sensitiviteit heeft getoond.

Het college stelt expliciet diepe spijt te betuigen richting gemeenteraad en inwoners van Amersfoort over het door PRC aangetoonde falen van de ambtelijke organisatie. De conclusies van PRC gebruiken b. en w. als uitgangspunt voor het op orde brengen daarvan. Zo staat in de raadsinformatiebrief dat ,,de aansturing en controlemechanismen in de ambtelijke organisatie worden aangepast." En ook zullen ,,rollen en verantwoordelijkheden op een aantal sleutelposities worden gewijzigd, verduidelijkt en aangescherpt om 'checks en balances' te versterken". Om welke posities het precies gaat en of er sprake is van schorsingen of mogelijke ontslagen, wil een woordvoerder van de gemeente niet verduidelijken. ,,Er staat wat er staat."

Het college benadrukt ook dat PRC heeft geconcludeerd dat een deel van de late informatievoorziening voortkomt uit de instelling om niet enkel een probleem, maar ook een oplossing te presenteren. ,,Deze mindset in de ambtelijke organisaties is wat ons betreft een belangrijke succesfactor voor de Amersfoortse manier van werken. Helaas heeft deze aanpak binnen de bijzondere omstandigheden waarin het Eemhuis zich bevond een tegengesteld effect gehad. Het willen vinden van een oplossing mag nooit leiden tot het niet tijdig agenderen van problemen. Wij hechten er aan hier expliciet uit te spreken dat wij, naast diepe spijt over aangetoond falen, nog steeds met grote waardering voor de deskundigheid en betrokkenheid onze organisatie bezien. Maar even expliciet is onze wens om daarin aanpassingen door te voeren."

Volgens het college heeft het onderzoek ook bevestigd dat het terecht was dat wethouder Barendregt op 2 september haar verantwoordelijkheid heeft genomen door op te stappen. Haar wordt verweten dat zij niet voldoende kritisch was bij het voorbereiden van het Raadsbesluit van 15 februari 2011 om de invulling van het Eemhuis te veranderen. Door vervolgens de financiële problemen niet te melden heeft zij volgens het college ,,niet gehandeld conform de basisregels van collegiaal bestuur en de actieve informatieplicht aan de Raad."

Het college erkent wel dat het op belangrijke momenten binnen het project Eemhuis alerter en kritischer had moeten zijn. ,,In de besluitvorming rond dit dossier hebben wij de portefeuillehouder bevraagd, maar ook vertrouwd conform de uitgangspunten van collegiaal bestuur. Wij hebben haar niet gedwongen afdoende te bewijzen dat de inpassing van KAdE 'binnen planning en budget' gerealiseerd kon worden."

Wethouder Hans Buijtelaar valt volgens het college niet meer te verwijten dan de andere collegeleden. Na het bekend worden van de kostenoverschrijdingen van 10 miljoen euro rees de vraag in hoeverre hij al veel eerder dan in augustus van de problemen heeft geweten. Het onderzoek pleit hem wat dat betreft vrij. Het college erkent weliswaar dat de wethouder inderdaad de financiële ontwikkelingen binnen de andere portefeuilles in de gaten moet houden. ,,Maar ieder van de collegeleden draagt de volledige beleidsmatige en financiële verantwoordelijkheid voor de eigen portefeuille. Daarbij maken wij geen onderscheid tussen financiën en inhoud", stelt het college. ,,Het feit dat één van ons de portefeuille Financiën heeft, doet niets af aan de eigen verantwoordelijkheid van ieder van de collegeleden, en de actieve informatieplicht indien kaders dreigen te worden overschreden."

Op dinsdag 29 november is de reactie van het college onderwerp van de gemeenteraadsvergadering

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie