Voorstel voor naamgeving gemeentelijke onderscheidingen

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In de gemeenteraad wordt binnenkort besloten over een voorstel voor naamgeving voor gemeentelijke onderscheidingen. Burgemeester en wethouders hebben een voorstel gedaan om de naam van Jacob van Campen te verbinden aan de erepenning en Sint-Joris aan de gemeentepenning. Met de Lenaert Nicasiusspeld wordt een nieuwe onderscheiding in het leven geroepen.

Al enige tijd bestaat de wens de gemeentelijke onderscheidingen een meer specieke benaming te geven. Met het voorstel krijgen de onderscheidingen een grotere herkenbaarheid. Voor de benaming is de commissie naamgeving onderscheidingen in het leven geroepen.

De commissie heeft gezocht naar namen van personen, plekken die een rol van betekenis spelen in de geschiedenis van de stad en die ook een symboolfunctie vervullen voor de te verlenen onderscheidingen. De Stadsoorkonde, bedoeld voor verenigingen, instellingen en bedrijven, behoudt haar naam.

De gemeenteraad neemt naar verwachting deze maan een besluit over de verordening tot regeling van de toekenning van gemeentelijke onderscheidingen. Daarmee worden ook de criteria voor toekenning van de onderscheidingen vastgelegd. Na de besluitvorming wordt die informatie via de website van de gemeente bekend gemaakt.

Jacob van Campen

De naam Jacob van Campen past bij iets uitzonderlijks dat specifiek aan Amersfoort is verbonden. Het refereert aan een exclusieve Amersfoortse figuur. Van Campen was een veelzijdig bouwmeester, architect, kunstenaar en ontwerper. Zijn kunst had mede invloed op de beeldhouwkunst. In cultureel opzicht was hij een belangrijk stimulator. Van Randenbroek maakte hij een centrum van cultuur en wetenschap. Landelijk werd hij het meest bekend door het Amsterdamse stadhuis (nu Koninklijk paleis) op de Dam, Mauritshuis Den Haag, de kerk van Renswoude, de Nieuwe Kerk in Haarlem en het schilderij "Het Laatste Oordeel". Redenen waarom de naam Jacob van Campen zeer geschikt is voor de erepenning. Citaat van de commissie naamgeving onderscheidingen: "Randenbroek was een ontmoetingsplaats voor mannen en vrouwen die, als Van Campen, een vooraanstaande plaats in de Republiek bekleedden. Als schilder en architect was Van Campen in het hele land actief maar ook in Amersfoort zette hij zich in op velerlei terrein. Een grand seigneur die voor stad en land een grote rol speelde en één van de belangrijkste cultuurdragers van de Gouden Eeuw. Kortom een inwoner van de stad om erg trots op te zijn."

Sint-Joris

De naam Sint-Joris is een naam die behalve in Amersfoort ook in veel andere plaatsen wordt gebruikt. De naam is minder uniek en specifiek dan Jacob van Campen, maar heeft een grote herkenbaarheid in Amersfoort. Daarom is hij zeer geschikt om te worden gebruikt voor de gemeentepenning. Er zijn veel schuttersgilden in Nederland die naar een Sint-Joris zijn vernoemd. Zoals de Sint-Joris schutterij in Den Haag. Ook Engeland heeft Sint-Joris (Saint George)als beschermheilige. Dit is ondermeer zichtbaar op de Engelse vlag waarop een Sint-Joriskruis staat afgebeeld. Citaat van de commissie naamgeving onderscheidingen: "Deze heilige is vanaf het begin van Amersfoort tot op de huidige dag nauw verbonden geweest met de stad. Hij gaf zijn naam aan de hoofdkerk, zijn beeltenis was te vinden op het stadszegel en zijn wapen is nog steeds ook dat van Amersfoort. Hij symboliseert de onvoorwaardelijke inzet voor het goede doel. Zonder aarzeling trok hij als toevallige passant ten strijde tegen de kwaadaardige draak. Een onderscheiding met zijn naam past bij burgers die zich langere tijd belangeloos hebben inzet op één of meerdere terreinen ten behoeve van de stedelijke gemeenschap."

Lenaert Nicasius

De naam Lenaert Nicasius verwijst naar een Amersfoortse stadstimmerman met bijzondere inzet voor de stad en naar een heldendaad. Nicasius was verantwoordelijk voor vele uitvoerende bouwwerken, vernieuwingen of restauraties in Amersfoort zoals huizen, bruggen en verdedigingswerken. In 1651 wist hij te voorkomen dat de bijna honderd meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren volledig afbrandde. Door zijn optreden bleef de rest van de toren voor de stad behouden. Het stadbestuur vond dit een heldendaad en gaf Jacob van Campen de opdracht om een portret te maken van Nicasius. Ook kreeg Nicasius de opdracht om de spits te herstellen, waarbij Jacob van Campen hem van advies diende. De Lenaert Nicasiusspeld eert burgers die bijzondere (maatschappelijke) inzet hebben voor Amersfoort of personen. Citaat van de commissie naamgeving onderscheidingen: "Deze stadstimmerman aarzelde niet toen het er in 1651 op aan kwam. Hij zette zich in, met gevaar voor eigen leven, om de O.L.V.-toren te redden toen de spits ervan door blikseminslag in brand geraakt was. Zo kan één daad van enorme betekenis zijn voor de stedelijke gemeenschap".

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie