‘Ze noemen ons de Happy Opa’s’

30 november 2011 om 00:00 Nieuws

Moni Wiltenburg

Plezierkoeriers met pakketjes op stap AMERSFOORT - Tien gepensioneerde mannen van boven de zestig, de plezierkoeriers, leveren kriskras door het land pakketjes af. De mannen hebben allemaal een andere arbeidsgeschiedenis, maar hebben met elkaar gemeen dat ze graag in de auto zitten. ,,De wolkenlandschappen, die ik vanuit de auto over de snelweg zie zweven, zijn echt prachtig”, vertelt de Amersfoorter Hans van Kalsbeek. ,,Dat doet me elke keer weer een groot plezier.”

Hans van Kalsbeek (76) begon 19 jaar geleden het samenwerkingsverband Plezierkoeriers, omdat hij als gepensioneerde niet achter de geraniums wilde zitten. ,,Ik zou mijn koeriersdiensten voor geen goud willen missen”, vertelt Van Kalsbeek. ,,Het is een mooie aanvulling op mijn pensioen. Ik mag namelijk zelf bepalen hoe ik mijn werk indeel, mits ik rekening houd met anderen”, legt Van Kalsbeek uit. ,,Als mijn vrouw met mij naar de stad wil, dan kan dat”, voegt de Amersfoortse plezierkoerier Piet Kruijthof (63) toe en ook Van Kalsbeek knikt instemmend. ,,Even een belletje en iemand anders neemt het van je over. Er is heel veel vrijheid en dat is mij heel veel waard. Ik ben immers toch met pensioen.”

De vrijheid die de plezierkoeriers genieten, komt doordat de diensten verdeeld worden onder tien koeriers. Dat maakt dat de werktijden redelijk flexibel zijn. Iedere koerier heeft een vaste dag, waarop hij in de auto stapt om pakketjes rond te brengen. ,,Het wachten op een telefoontje is net als vissen”, vertelt Van Kalsbeek met glinsterende ogen. ,,Het is altijd weer een prettige spanning. Je gooit een hengel uit en wacht tot de dobber beweegt. Hoe meer de dobber beweegt hoe leuker. De spanning van een eventuele opdracht, maakt al dat ik me niet verveel.”

,,We hebben een heel degelijke naam”, zegt Kruijthof. ,,Klanten weten dat hun pakketje bij ons in goede handen is, omdat we oudere mensen zijn en dus te vertrouwen”, legt Van Kalsbeek uit en knikt wijs. ,,Klanten zien ons als een soort vaderfiguur en zo benaderen ze ons ook. Het is weer eens wat anders, want tegenwoordig hebben klanten vaak te maken met zo’n jong snotaapje. Die jongens willen alles snel, want ze lopen al achter”, vertelt Van Kalsbeek. ,,Wij staan relaxt te wachten op onze beurt”, wijdt Kruijthof uit. ,,Wij staan nooit te drammen of te zeuren, maar zijn altijd netjes. De plezierkoeriers doen hun werk, omdat ze het willen en niet omdat de baas het zegt. Dat geeft ons een andere houding en uitstraling.”

De plezierkoeriers zijn betrouwbaar, goedkoop en snel. ,,Het gaat ons vooral om de lol, niet om de winst”, zegt Van Kalsbeek. ,,Rijk wordt je er niet van.” Ook Kruijthof heeft zich niet vanwege het rendement bij de plezierkoeriers aangesloten. ,,Het is fijn om lekker bezig te zijn. Het houdt me van de straat”, zegt hij. Door de recessie hebben de koeriers echter steeds minder te doen. ,,Maar we hoeven er geen brood voor te kopen”, aldus Kruijthof. ,,Ik slaap er geen nacht minder om. Mijn pensioen is voldoende.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie