Geel, geen rood voor college

30 november 2011 om 00:00 Voorpagina

AMERSFOORT - Het college van b. en w. heeft dinsdagavond het raadsdebat over het Eemhuis-echec overleefd. Wel deelden de coalitiefracties (VVD, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie) gezamenlijk een ‘gele kaart’ uit in de vorm van een aangenomen motie van afkeuring. Een motie van wantrouwen van PvdA, Groep van Vliet en SP werd met 23 tegen 14 stemmen verworpen.

door André van der Velde

Vorige week woensdag presenteerde bureau PRC het door de gemeenteraad geïnitieerde onderzoek naar de achtergronden van de kostenoverschrijdingen binnen het project Eemhuis. Die zijn opgelopen tot 10,5 miljoen euro. Uit het onderzoek blijkt dat wethouder Mirjam Barendregt het project onvoldoende kritisch en te solistisch heeft geleid. Zij meldde financiële problemen te laat aan het college en de raad. Om diezelfde reden kreeg ook de ambtelijke top forse kritiek. Barendregt was al begin september afgetreden. Naar aanleiding van het PRC-rapport legde gemeentesecretaris Henk Buitink maandag zijn functie neer.

Dinsdagavond moest het college zich in de gemeenteraad verantwoorden voor, wat PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilekom ,,de financiële catastrofe” noemde. Raphaël Smit (Groep van Vliet) wees er op zijn beurt op dat de raad meerdere malen door het college was misleid. ,,Hierdoor is de geloofwaardigheid van het bestuur ondergraven.”

De coalitiepartijen, inclusief haar eigen partij D66, noemden het vertrek van Barendregt terecht.

De dinsdagmiddag door het college aangekondigde maatregelen om de gemeentelijke organisatie weer op orde te krijgen, vonden ze bovendien van voldoende daadkracht getuigen om het vertrouwen in het college te handhaven.

Wethouder Hans Buijtelaar ( Financiën) zei na afloop van de raadsvergadering te hopen dat de discussie over het falen van het college afgesloten is. ,,Nu moeten we aan de slag om het vertrouwen van de raad en de Amersfoorters terug te winnen.”

u Zie ook pagina’s 3, 7 en 9.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie