Afbeelding
Archief BDUmedia

'Raadsmeerderheid wil nachttreinen in weekend'

23 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In de overgangsperiode die ontstond na het vertrek van D66-wethouder Barendregt, besloot het college van b en w geen verdere actie te ondernemen voor de aansluiting van Amersfoort op het nachtnet. 'Het is te duur en te weinig reizigers maken er gebruik van', was de redenatie. Een raadsmeerderheid gaf het college dinsdagavond alsnog de opdracht om ervoor te zorgen dat in de vrijdag- en zaterdagnacht toch treinen gaan rijden tussen Amersfoort en Utrecht. Het voorstel van D66, PvdA en GroenLinks kreeg ook de steun van het CDA.

door John Spijkerman

Het NS nachtnet is het systeem van nachtelijke intercity’s dat elke nacht de grote steden Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Amsterdam en Utrecht met elkaar verbindt. Aansluiting van Amersfoort op het nachtnet was als punt opgenomen in het collegeprogramma.

Eerder rapporteerde het college al dat een verbinding van Amersfoort met Utrecht of Amsterdam mogelijk is, maar geld kost. Uit onderzoek van NS bleek dat de twee weekendnachten het meest kansrijk waren voor een nachtnetverbinding op de trajecten Amersfoort-Utrecht en Amersfoort-Amsterdam. Aangegeven werd dat deze mogelijke trajecten niet kostendekkend konden worden gereden. Per trein werden maximaal enkele tientallen reizigers verwacht.

De kosten voor nachttreinen tussen Amersfoort en Utecht worden - na aftrek van reizigersinkomsten - op minimaal € 100.000 per jaar geschat. Extra kosten komen voor rekening van provincie en gemeente. Omdat de provincie Utrecht al had aangegeven geen geld te geven, zou de gemeente Amersfoort opdraaien voor de kosten.

Vooral D66 was binnen het college voorstander van aansluiting op het nachtnet, maar deze partij was niet in het college vertegenwoordigd toen het besluit werd genomen om geen verdere actie te ondernemen. Een raadsmeerderheid wil nu dat het nachtnet met ingang van de eerste mogelijke dienstregeling alsnog tot stand komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie