Historische 16-0 overwinning voor ADG

17 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Dat het Amersfoorts Dam Genootschap dinsdag op revanche belust was tegen Boboli Bunschoten in de zesde ronde van de provinciale damcompetitie, dat was duidelijk. Maar dat er een 16-0 overwinning voor de Amersfoorters uitrolde, had niemand kunnen denken. Boboli werd dan ook op alle fronten en borden hardhandig afgetroefd.

Hans Mulder opende de score voor ADG. Na een voorzichtige opening kreeg Anne Wouda langzaam maar zeker voordeel bij de Amersfoorter. Deze probeerde wat te omsingelen maar echte aanknopingspunten kreeg hij niet. De ADG'er stelde zich al tevreden met remise, maar nadat de Bunschoter speler in de fout ging en een eenvoudig damzetje over het hoofd zag was het plots toch nog einde verhaal.

Gerrit de Bruijn zette zijn ploeg op 4-0. In de opening koos hij tegen Huib Koops voor een onvoltooide hekstelling. Even leek het al direct spannend te worden, maar de Bunschoter nam een vier-om-vier ruil. Deze ging wel richting rand zodat de keistaddammer gemakkelijker spel kreeg. Langzamerhand voerde Gerrit de druk op tot Koops in een Coup Royal tuinde. Maar op dat moment was het positioneel toch al gedaan voor hem.

Harry de Waard speelde een aantrekkelijk flankspelduel met Wim Muys. De Bunschoter nam een voorpost in, die plots door een twee-om-twee terugwaartse ruil kwetsbaar werd. Harry had één schijf meer om deze voorpost onder druk te zetten en aan te vallen. Met secuur spel lukte dit en nadat de ADG'er het schijfje had binnengehaald duurde het niet lang meer om er 6-0 van te maken.

8-0 werd het door Cees Strooper, die vanuit de opening al direct druk uitoefende op een centrum-schijf van Gerhard de Graaf. Om onder die druk uit te komen besloot de Spakenburger te duiken in de richting van het normaal gesproken zwakke randveld op veld 35. Op dat moment had de Hooglander verschillende plannen tot zijn beschikking: een grootscheepse aanval op een andere voorpost van De Graaf (veld 27) of spelen op de vermeende zwakte van die schijf op veld 35 of vol in te zetten op de enigszins onderbezette linkervleugel van zijn tegenstander. De ADG-preses koos uiteindelijk voor het laatste, maar het moet gezegd dat de talentvolle jeugdspeler voldoende weerwerk bood. Dit ging wel ten koste van aanzienlijk tijdverbruik waardoor de tijdnoodfase zich al ging aandienen met nog ongeveer 30 zetten te gaan. In die fase speculeerde Strooper op een damzetje, waar De Graaf ook prompt intuinde.

Ook Piet Bottenheft vocht een aantrekkelijk duel uit met Wout Bos. Een twee-om-twee ruil naar de rand zorgde voor de nodige spanning, hoewel de Amersfoorter wel moest oppassen voor een (te) zwakker rechtervleugel. Dit werd netjes opgelost waardoor Bottenheft grip kreeg op het centrum. Voor een schijfje brak hij door naar dam waarna de Bunschoter geen kans meer kreeg op herstel. Na een rustige opening van Gerritvan de Ham dreigde Douwe de Graaf in een spelsituatie met schijfwinst. De ADG'er had het zien aankomen maar ontdekte op het laatste moment dat de geplande voortzetting een zeven-om-vier naar dam toeliet. Aangezien Gerrit dan een schijf zou verliezen, leek hem dit niet verstandig. Het gevolg was dat de Barnevelder een korte vleugelopsluiting moest toelaten met een hangende schijf op 45. Om niet in een slechte(re) situatie terecht te komen, besloot hij tijdelijk een schijf te offeren. Nadat hij deze schijf terug zou krijgen, besloot de Bunschoter om een kamikaze dam te halen met een zeven-om-drie actie. Deze dubbeldekker ging er vervolgens altijd af en er een vier-om-drie eindspel overbleef. In deze situatie had de Bobolidammer zich meer kunnen verweren door naar een vier-om-twee eindspel af te wikkelen. De variant waar hij echter voor koos leidde tot een kansloze missie.

Marcel Everloo had al vrij vroeg klaar kunnen zijn, ware het niet dat hij op de 16e zet een simpele damcombinatie miste tegen Alexander v.d. Mheen. De Bunschoter dammer kreeg daarna tevens de kans om zijn lange vleugel te ontwikkelen. Toch nam hij iets te enthousiast een voorpost in die Marcel zonder moeite wist binnen te halen. Daarna was het voor de ADG'er een kwestie van tijd om de 2 punten bij te schrijven.

Last but not least Jan-Jaap van Horssen was erg blij met zijn partijwinst. Zijn treffen met Lennart Bolks ging lange tijd gelijk op. Op de 38e zet maakte de Bunschoter dammer een fout door zijn korte vleugel te verzwakken, waardoor Jan-Jaap een meerderheid op deze vleugel kreeg. De witte stelling was al kritiek nadat Bolks verder opbouwde naar klassiek. Hij overzag daarbij kennelijk een dubbele ruil waarna de ADG'er spoedig doorbrak naar dam. Nadat de Bunschoter uit wanhoop twee schijven offerde om ook door te breken ontstond een overmachtseindspel dat niet moeilijk te winnen was voor de ADG-er.

Uitslagen:

1.Cees Strooper - Gerhard de Graaf 2-0(4) 2.Gerrit de Bruijn - Huibert Koops 2-0(2) 3.Harry de Waard - Wim Muys 2-0(3) 4.Hans Mulder - Anne Wouda 2-0 (1) 5.Marcel Everloo - Alexander van der Mheen 2-0(7) 6.Piet Bottenheft - Wout Bos 2-0 (5) 7.Gerrit v.d. Ham - Douwe de Graaf 2-0(6) 8.Jan-Jaap van Horssen - Lennart Bolks 2-0 (8)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie