Henk Smits vecht zich verbeten naar remise

11 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Wat was ik blij met remise tegen Henk Smits", aldus Piet Bottenheft, die dit na afloop ruiterlijk toegaf. Henk vocht als een leeuw in een positionele strijd die lange tijd gelijke tred hield. Maar in het middenspel vergiste Piet zich en kwam zelfs een houtje achter. Smits ging verbeten door en dreigde zelfs met een 2e schijf te gaan winnen. Kennelijk had Henk al zijn energie ge(ver)bruikt want plots stelde hij remise voor. Een aanbod dat Piet natuurlijk gretig accepteerde.

Tussen Harry de Waard en Frits Stuger ontstond een bizarre opening waarbij kennelijk Frits een beetje van zijn stuk was. Zijn geliefde klassiek werd daardoor lange tijd verijdeld. Maar in het middenspel had hij zijn manschappen weer bij mekaar en kon er aan klassiek worden begonnen. Een nauwkeurigheid werd hem echtere fataal. Harry forceerde schijfwinst waarna het binnen halen van de buit een kwestie van tijd was.

Net toen de spanningen zouden toenemen in het flankspelduel tussen Mark Klein Kranenbarg en Gerrit de Bruijn zette Mark positioneel verkeerd door. Gerrit nam dit buitenkansje waar en combineerde naar dam.

,,Nog voor de computerindeling daagde Gerrit van Maanen Jan-Jaap van Horssen uit, die deze handschoen natuurlijk opnam. De Zeistenaar lootte op de ,,ouderwetse'' manier wit, en bouwde in de opening een sterk centrum op met tempovoordeel, terwijl Gerrit zijn pijlen op het centrum richtte van achter uit. Nadat Gerrit een aanval op zijn lange vleugel wilde opzetten overzag hij een 2-om-2 naar veld 7. Weliswaar kon de bijna-dam nog worden weggeruild, maar de zwarte stelling was uiteengeslagen. Gerrit moest al direct een schijf prijsgeven, maar kon proberen de witte schijf terug te veroveren.

Door plakkers en randschijfcombinaties in de stelling te brengen kon Jan Jaap zijn schijf echter behouden en zijn aanval uitbouwen, terwijl Gerrit noodgedwongen zijn heil zocht in de omsingeling. De klok begon echter ook een woordje mee te spreken en op de 47e zet ruilde Jan-Jaap te gehaast terug, waar een andere ruil winnend was geweest (Maximus). Dit gaf Gerrit de kans te counteren met een schijfoffer gevolgd door een 1-om-2 waarmee een remise-eindspel van 5 tegen 4 ontstond. Hij offerde nog een schijf voor (eerdere) doorbraak naar dam en nadat Jan-Jaap de 60 zetten (net) had gehaald binnen de tijd werd de vrede getekend.

Vanuit de opening kreeg Hans Mulder veel tempivoordeel tegen Sil Bralts. Maar zoals het dan wel vaker gaat, op een bepaald moment kan je maar beter een ruiltje terug doen om weer wat speelruimte te krijgen. Het voordeel van Hans was daarmee wel weg. Maar nadat Sil echter zijn korte vleugel niet goed verdedigde en Hans via een dubbele ruil zoveel druk kon uitoefenen dat een doorbraak niet meer was tegen te gaan, was het opeens gedaan. Sil had wat actiever kunnen verdedigen, maar ook dan had hij het moeilijk gekregen.

Uitslagen:

Bottenheft-Smits 1-1; Mulder - Bralts 2-0; De Waard-Stuger 2-0; Klein Kranenbarg - De Bruijn 0-2; Van Horssen - Van Maanen 1-1.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie