Langslepend conflict binnen Humanitas

16 november 2011 om 00:00 Nieuws

Thuisadministratie is een van de zeven projectgroepen van Humanitas Eemland. De tachtig vrijwilligers binnen dit project helpen huishoudens met het op orde houden van hun financiële administratie. De cliënten worden toegewezen door onder meer Stadsring 51. Deze schuldhulporganisatie sluist een deel van gemeentelijke subsidie door naar Humanitas: 130 euro per cliënt. Per jaar zijn er zo´n 150 cliënten.

AMERSFOORT - Binnen Humanitas Eemland speelt al acht maanden een hardnekkig conflict tussen enkele vrijwilligers en het bestuur. De twee coördinatoren van het project Thuisadministratie zegden in mei het vertrouwen in het afdelingsbestuur op. Dat tweetal werd vervolgens geschorst.

door André van der Velde

Die financiële afhankelijkheid maakt Humanitas volgens coördinator Thuisadministratie Jan Kroon chantabel. ,,Stadsring 51 wilde persoonlijke gegevens hebben van onze vrijwilligers zodat er meer controle mogelijk is. Ons bestuur ging daarin mee.’’ Voor kroon en zijn mede-coördinator was het reden het vertrouwen in het bestuur op te zeggen.

Dat bestuur heeft de twee coördinatoren vervolgens geschorst. ,,Directe reden was dat een van zich in het openbaar onfatsoenlijk heeft uitgelaten tegenover Stadsring 51’’, zegt afdelingsvoorzitter Max Wondergem. ,,Dat was voor het bestuur de druppel nadat er al langere tijd sprake was van een moeilijke verhouding.’’

Wondergem benadrukt dat Humanitas geen gegevens verkoopt. ,,Wel willen we de namen geven van de vrijwilligers die Thuisadministratie doen. De gemeente wil tenslotte weten hoe gemeenschapsgeld wordt besteed en wil meer dan een vage omschrijving dat ´iemand´een cliënt helpt.”

Wondergem betreurt het conflict. ,,Het blijft nasudderen. En dat kost tijd, tijd die je niet kunt besteden aan de cliënt. Die heeft hier geen enkele baat bij.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie