Voorbereiding sluiting wijkcentra van start

9 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente gaat op zoek naar een andere bestemming voor de wijkcentra. Eerst wordt per wijkcentrum gekeken of activiteiten elders kunnen worden ondergebracht. Daarnaast spant de gemeente zich in om samen met groepen inwoners - al dan niet in samenwerking met commerciële partijen - te kijken voor welke gebouwen de maatschappelijke functie kan worden behouden. Na herplaatsing van de activiteiten krijgen de gebouwen een nieuwe bestemming. Deze aanpak wordt gefaseerd uitgevoerd en is eind 2014 afgerond.

Met de bezuinigingen op beheer- en exploitatiekosten van de wijkaccommodaties wordt handen en voeten gegeven aan 'accommodatieloos welzijnswerk'. Het gaat om de volgende gebouwen: De Roef, Het Klokhuis (Randenbroek/Schuilenburg), De Boerderij (Nieuwland),'t Middelpunt (Zielhorst), De Trefhorst (Schothorst), De Driehoek (Leusderkwartier), De Kolk (Vermeerkwartier), De Sleutel (Soesterkwartier) en De Groene Stee (Liendert/Rustenburg). Het traject om te komen tot herbestemming van deze gebouwen vindt de komende drie jaren plaats. Voor de Drietand (Kruiskamp/Koppel) zoekt de gemeente een koper die bereid is de accommodatie over te nemen en er een maatschappelijke functie aan te koppelen. De Neng (Hoogland) wordt beschouwd als locatie voor een ontmoetingsfunctie in combinatie met bibliotheekfunctie.

Het college sluit de wijkaccommodaties in de overtuiging dat er voldoende gebouwen in de wijk aanwezig zijn voor maatschappelijke activiteiten, bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen en kerken. Wethouder Boeve: ,,Met het instellen van een Makelpunt - waarin vraag naar en aanbod van vierkante meters bij elkaar komen - kunnen we proberen deze gebouwen beter beschikbaar te maken voor welzijnsactiviteiten."

Samen met de wijk

Stichting Welzijn Amersfoort gaat voor de gemeente per wijkaccommodatie een haalbaarheidsonderzoek doen om daarna de uitvoering ter hand te nemen. Hierbij worden organisaties en wijkbewoners betrokken. Dat is nodig om een volledig beeld te krijgen van de wensen van de huidige interne gebruikers voor herhuisvesting, van mogelijke aanbieders van ruimte in de wijk en van mogelijke initiatiefnemers uit de wijk die een rol kunnen en willen spelen bij het ontwikkelen van alternatieve vormen van beheer en exploitatie van de wijkgebouwen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie