Fotobiënnale GRID 2012

9 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In 2012 neemt Amersfoort deel aan de internationale Fotobiënnale GRID. Van 18 mei tot 13 juli zal de stad in het teken staan van de fotografie, in een reeks van exposities, evenementen en workshops. Meer dan honderd Amersfoortse fotografen en vrijwilligers zetten zich al de komende maanden in om hier een succes van te maken. Informatie over Amersfoort Fotostad op de website www.kunstinamersfoort.nl

Om het Amersfoortse publiek een voorproefje te geven van wat in 2012 komen gaat, organiseert de Stichting Kunst in Amersfoort tussen augustus 2011 en de start van de biënnale in mei 2012, een maandelijkse AMUSE, waarin steeds op bescheiden schaal een bepaald aspect van de fotografie in Amersfoort of één Amersfoortse fotograaf centraal staat. De amuse komt tot stand in samenwerking met 'het Gasthuys', participant in de maandelijkse KunstKijkRoute.

Portretfotograaf Rob Acket is de exposant van de 4e amuse in de reeks. Deze expositie is vrij toegankelijk tijdens de KunstKijkRoute van 20 november.

Rob Acket (1959) is een geboren en getogen Amersfoorter. Behalve fotograaf is hij ook geluidsontwerper en technisch producent van diverse festivals in Nederland. Veelzijdigheid zie je ook terug in zijn fotografie. Rob heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld in portretfotografie. Verkoos hij vroeger meer de technische kant van fotografie en bevond hij zich het liefst in de stilte van een studio, inmiddels durft hij het aan om (bijna letterlijk) bovenop zijn modellen te staan en ze te 'knippen' in een uiterst kwetsbaar en intiem moment.

De portretfotografie van Rob heeft niet als doel om iemand zo gunstig mogelijk op de foto te zetten, maar om iemand te laten zien zoals Rob hem of haar ziet. Dat levert wel eens ongemakkelijke momenten op; een camera op je neus, elke porie zichtbaar, onder de loep genomen worden, dat maakt zonder uitzondering onzeker. Rob heeft als fotograaf het lef om de kwetsbaarheid van mensen te laten prevaleren boven de esthetiek. Maar tegelijkertijd zadelt hij zichzelf op met een lastige opgave. Namelijk om ervoor te zorgen dat de geportretteerde zichzelf durft te laten zien en zich vervolgens zonder gene of ander ongemak voor de lens beweegt. De foto is in minder dan een seconde geknipt, het aangaan van de relatie duurt vele malen langer. In zijn fotografie verzint Rob vaak nieuwe dingen, of probeert hij met een minimum aan middelen iets neer te zetten. Geef hem een apparaatje en hij gaat er mee spelen.

Zo komt hij op ideeën of nieuwe technieken die hij vervolgens verder uitprobeert, verfijnt, en integreert in zijn werk. Zo probeert hij eindeloos dingen uit, leert hij van mislukkingen en gaat hij door met dat wat overblijft of waar zijn belangstelling naar terug blijft keren.

De amuse biedt elke fotograaf de gelegenheid iets extra's van zichzelf te laten zien. De vorm die de fotograaf kiest, is niet vast omschreven. In de amusespecial van Rob (11 december) verbindt hij verschillende disciplines van zijn werk en fascinaties. Hij heeft een audiotour gemaakt die van iedere luisteraar een kijker maakt. De resultaten daarvan zijn terug te zien in de allereerste tweexpositie onder @Phone_Art (te volgen via Twitter).

Opgeven voor de amusespecial van 11 december kan via info@kunstinamersfoort.nl. Werk van Rob Acket is te zien op: www.piktsjers.com

Amuse 4, Expositie Rob Acket, 20 november - 17 december 2011. Het Gasthuys, Muurhuizen 33 , Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie