'Amersfoort als Griekenland van de provincie'

16 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - 'De gemeente 'Amersfoort is het Griekenland van de provincie Utrecht', vindt BPA-raadslid Hans van Wegen. Hij doelt daarmee op de in zijn ogen 'bijzondere manier' waarop er in Amersfoort wordt begroot. Volgens de BPA-er is de financiële positie van de gemeente Amersfoort veel minder rooskleuring dan uit de omvang van de gemeentelijke reserves zou blijken. Eigenlijk heeft de gemeente Amersfoort volgens hem maar vijf miljoen euro die bij financiële tegenvallers vrijelijk kunnen worden gebruikt. ,,Deze manier van begroten zal ons de komende vijf à tien jaar keihard opbreken'', voorspelt van Wegen.

door John Spijkerman

In de begroting staat dat de gemeentelijke reserves op 1 januari 2012 ongeveer 124 miljoen euro bedragen. Dat lijkt erop alsof de financiële positie van Amersfoort nog niet zo slecht is. Alleen is volgens Van Wegen 119 miljoen euro van die 124 miljoen euro eigenlijk al 'keihard bestemd'. Dat geld is bedoeld voor grote projecten als Het Eemhuis, de Hogewegzone, de Kersenbaan die de gemeente de komende jaren wil uitvoeren. ,,De gemeenteraad heeft geen invloed meer op die keuzes'', stelt van Wegen. Toch worden die tegoeden opgeteld bij de berekening van het weerstandsvermogen van de gemeente.

Eigenlijk heeft de gemeente Amersfoort dus maar vijf miljoen euro die bij financiële tegenvallers vrijelijk kunnen worden ingezet. Dat maakt het beeld heel anders. ,,Ten onrechte worden die reserves die al een keiharde bestemming hebben, en waar de gemeenteraad dus al een beslissing over heeft genomen, gewoon opgeteld bij het 'Weerstandsvermogen' van de gemeente Amersfoort. Dit mag naar de smaak van de BPA niet, en ook de provincie Utrecht wijst ons daar nu al op'', stelt van Wegen. Hij betoogt dat in Nederland zes jaar geleden al werd gewezen op de verkeerde manier van boekhouden in Griekenland. ,,De voorstelling van zaken die dit college dan ook doet aan de gemeenteraad is daarom veels te rooskleurig. Amersfoort staat er (helaas) veel slechter voor. Amersfoort is helaas het Griekenland van de provincie Utrecht en wellicht wel van heel Nederland.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie