Mogelijk nieuwe toekomst voor bibliotheek Zielhorst

9 november 2011 om 00:00 Nieuws

ZIELHORST - De bibliotheek in Zielhorst en andere gebouwen met wijkactiviteiten in Zielhorst, Schothorst en Kattenbroek mogen nog niet worden gesloten, vindt een gemeenteraadsmeerderheid. Eerst moet de uitkomst worden afgewacht van een haalbaarheidsonderzoek van bewoners uit Zielhorst naar een multifunctioneel centrum voor Amersfoort Noord in de bibliotheek van Zielhorst.

door John Spijkerman

ChristenUnie, D66, GroenLinks, CDA, PvdA en Lijst Schulten willen het initiatief steunen. De fracties willen dat het college van b en w actief meedenkt hoe de wijkvoorzieningen in Zielhorst en omringende wijken kunnen worden ondergebracht in een multifunctioneel centrum. Met deze politieke handreiking heeft het actiecomité ‘Red de bieb’ voorlopig een eerste resultaat geboekt.

Bewoners willen niet dat het wijkcentrum en de bibliotheek in Zielhorst tegelijkertijd verdwijnen. Ook in Kattenbroek en Schothorst moeten wijkcentra hun deuren sluiten. Samen met twee vertegenwoordigers van het wijkbeheerteam Schothorst heeft het actiecomité nagedacht over de verdere toekomst voor de bibliotheek en de wijkcentra in Amersfoort Noord. Het plan is om diverse sociale, educatieve en culturele functies onder te brengen in de bibliotheek van Zielhorst. Daardoor moet er een multifunctioneel (bovenwijks) wijk- en cultuurcentrum in Amersfoort Noord ontstaan. Dit ter vervanging van bestaande wijkcentra in Schothorst, Zielhorst, en Kattenbroek, en van de bibliotheek in Zielhorst. SWA en Bibliotheek Eemland moeten de ‘kernpartners’ worden. Om te kijken of de plannen te realiseren zijn, wordt er een haalbaarheidsonderzoek ingesteld.Dat wordt betaald door bewoners en bewonersorganisaties zelf.

Wijkbewoners willen dat het nieuwe centrum een proeftuin wordt voor de manier waarop bewoners met weinig geld een belangrijke basisvoorziening in hun wijk kunnen runnen. Wijkvrijwilligers moeten het centrum laten draaien. Zij krijgen (tijdelijke) parttime professionele ondersteuning van beheerders en bibliotheekpersoneel. Het centrum moet een ontmoetingsplek zijn voor bewoners van de wijken in Amersfoort Noord, met speciale aandacht voor de kwetsbare en/of marginale bevolkingsgroepen. Als het centrum er komt, kan de bibliotheek Zielhorst als wijkservicepunt overeind blijven. Het centrum moet een aanlooptijd krijgen van 2 jaar. Daarna worden wijkbewoners verantwoordelijk voor de hele exploitatie, uitgezonderd een beperkte professionele inzet van de bibliotheek.

Op basis van het haalbaarheidsonderzoek kunnen gemeente en Bibliotheek Eemland in het voorjaar van 2012 beslissen of zij voldoende garanties zien, zeggen de initiatiefnemers. Najaar 2012 kan het centrum starten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie