Mogelijk fusie openbaar onderwijs in regio's Amersfoort en Barneveld

9 november 2011 om 00:00 Nieuws

Meerkring is het bestuur van het openbaar basisonderwijs in de gemeente Amersfoort en Eem-Vallei Educatief vormt het bestuur van het openbaar onderwijs in de gemeenten Baarn, Barneveld, Bunschoten, Nijkerk, Scherpenzeel, Soest en Woudenberg. Het afgelopen half jaar hebben de stichtingen onder begeleiding van BMC uit Amersfoort een eerste onderzoek uitgevoerd naar de kansen en mogelijke belemmeringen van een fusie. Gebleken is dat er bij een fusie geen ontslagen vallen onder het personeel en er geen scholen gesloten hoeven te worden.

AMERSFOORT - De stichtingen voor openbaar onderwijs in de regio Amersfoort en de regio Barneveld koersen af op een samensmelting per 1 januari 2013. De besturen hebben vorige week een intentieovereenkomst getekend om te komen tot een bestuurlijke fusie. Als deze in 2013 daadwerkelijk doorgaat, ontstaat er één schoolorganisatie voor ruim 6500 basisschoolleerlingen. door Margreet van den Broek

De partijen hebben een intentieverklaring ondertekend waarmee groen licht wordt gegeven voor de tweede fase. Er zal nu nader onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van een bestuurlijke fusie. Als dit onderzoek een positief resultaat oplevert, zullen de besturen aan de deelnemende gemeenten en het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen voorstellen om de fusie te effectueren.

Volgens algemeen directeur Willem Kuijpers van Meerkring biedt de fusie vooral kansen. ,,We kunnen de risico's beter spreiden en meer doen met minder geld als we de stafbureaus kunnen samenvoegen." Ook willen de stichtingen hun samenwerking op het gebied van passend onderwijs versterken. Deze ontwikkeling moet er toe leiden dat zorgleerlingen in het regulier onderwijs kunnen blijven. Kuijpers: ,,Meerkring heeft veel kennis en expertise op het gebied van speciaal onderwijs. Die kunnen we straks ook inzetten in het werkgebied van Eem-Vallei Educatief."

Meerkring heeft na enkele zware jaren van bezuinigingen en reorganisaties sinds 2010 de zaken financieel weer op orde en verwacht 2011 met een positief resultaat af te sluiten. Eem-Vallei Educatief zit nog in zwaar weer en heeft onlangs scholen in Nijkerk en Hoevelaken moeten sluiten. Kuijpers is er niet bang voor dat het Amersfoortse onderwijs hier onder te lijden krijgt als de organisaties fuseren. ,,Het klopt dat Eem-Vallei Educatief de financiële problemen nog niet te boven is, maar ze verwachten per 2012 een sluitende begroting te hebben. Mocht het zo zijn dat ze nog meer tijd nodig hebben, dan zal de fusie uitgesteld worden. Als Meerkring willen we geen financiële risico's lopen."

De Kosmos

Meerking werkt sinds vorig jaar ook nauw samen met d zelfstandige Montessorischool De Kosmos in Hoogland. Of De Kosmos betrokken wordt bij de fusie in 2013 tussen Meerkring en Eem-Vallei Educatief is nog onduidelijk. Kuijpers: ,,De samenwerking verloopt heel goed. Wat ons betreft sluiten ze aan. Het is een goede school die past bij onze visie op basisonderwijs."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie