Ingezonden: Bezuinigen op zijn Amersfoorts

7 november 2011 om 00:00 Nieuws

Amersfoort wordt de laatste tijd op een bijzondere wijze bestuurd. En dan bedoel ik de bezuinigingen die véél meer geld kosten dan ze opleveren. Zo is er het museum KadE. Bedoeling was dat het museum zonder een cent extra zou verhuizen naar het Eemhuis. Nu blijkt dat deze bezuiniging een slordige tien miljoen euro meer gaat kosten.

Het Armando museum: er is door Amersfoort in de loop der jaren veel geld en energie in Armando geïnvesteerd. Aanschafkosten alleen al liggen rond de 750.000 euro. Na de brand van de Elleboogkerk kwamen er fondsen en geld vrij om het museum opnieuw in Amersfoort te huisvesten.

Maar wat doet Amersfoort? Het jaagt Armando inclusief alle fondsen de stad uit naar Utrecht: pure kapitaalvernietiging. Alsof dat nog niet genoeg is, willen VVD, Christen Unie, Groen Links en D66 de stad Utrecht 1.000.000 euro extra geven om Armando in Utrecht te huisvesten.

Amersfoort bezuinigt, ook op cultuur: vanaf volgend jaar gaan de Amersfoortse festivals weer meer geld moeten betalen en zullen er waarschijnlijk weer een aantal festivals het loodje leggen. De Amersfoortse wijken worden kaalgeplukt: een wijk als Zielhorst verliest wijkcentrum en bibliotheek en blijft berooid achter. Maar we schenken Utrecht de Armando collectie én betalen daarenboven één miljoen euro extra aan de 'opleuking' van Utrecht, want anders is er volgens de Christen Unie sprake van "onbehoorlijk bestuur".

Je eigen stad kaalplukken en het geld schenken aan andere steden of aan bouwbedrijven zoals bij KadE, dát is onbehoorlijk bestuur. Ik hoop dat VVD, CU, GL en D66 zich dit goed realiseren, wanneer ze straks onder het genot van een bubbelwijntje en een toastje zalmmousse de opening van Armando in Utrecht vieren.

Nico Meijer

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie