Prijzenregen Scenecs in De Flint

6 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Filmregisseur Pieter Verhoeff heeft zaterdagavond de Oeuvreprijs gekregen van het filmfestival Scenecs. De maker van onder meer films als ´Het teken van het beest´, ´Nynke´ en ´De Brief voor de koning´ ontving de prijs tijdens de gala-avond in De Flint uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Verhoeff nam de onderscheiding wat verrast in ontvangst en zei deze liever te zien als een ´hors d´oeuvreprijs´ omdat hij nog lang niet aan het eind van zijn carrière is en nog veel mooie films hoopt te maken.

door André van der Velde

Scenecs begon woensdag met de openingsfilm ´Joy´ en de daarop volgende dagen werden in JT Bioscoop ´Grand Théâtre en De Lieve Vrouw 25 films en documentaires vertoond van beginnende filmmakers. Tijdens de gala-avond werden de winnaars van Scenecs 2011 bekendgemaakt. In de categorie non-fictie won de Servische film ´Village without women´, over drie broers die onder primitieve omstandigheden op het platteland wonen en graag een vrouw zouden krijgen. Dat verlangen voert hen naar Albanië en daarmee naar een confrontatie met de herinneringen aan de Kosovo-oorlog. Regisseur Srdjan Sarenac nam de Dutch Golden Stone in ontvangst, in aanwezigheid van de Servische ambassadeur die special naar Amersfoort was afgereisd omdat deze film genomineerd was voor de hoofdprijs.

In de categorie fictie sleepte de Nederlandse film ´Geen weg terug´ het fraaie beeldje in de wacht. Het indringende psychologische drama van Shariff Korver, student aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, speelt zich af in een asielzoekerscentrum waarin een medewerker in de problemen komt als hij een Iraanse asielzoeker helpt die dreigt te worden uitgezet.

Nieuw dit jaar was de JT Publieksprijs. Deze ging naar de hartveroverende documentaire Lieve Anne-Marieke. Filmmaakster Anne-Marieke Graafmans liet op het pondje over het IJ in Amsterdam een persoonlijke liefdesbrief lezen van haar ex. De reacties op die brief, die ze bij toeval jaren na haar relatie ontdekte, laten zien hoe universeel de liefde is. In de volle Stadszaal van De Flint bedankte zij na het in ontvangst nemen van de prijs, behalve haar medewerkers die urenlang de vrieskoude moesten trotseren, ook haar ex-vriendje. Die weet waarschijnlijk niet wat zijn brief teweeg heeft gebracht.

De prijsuitreikingen werden afgewisseld met flitsende optredens, onder meer van studenten van de Dansopleiding van ROC Midden Nederland en Michael Betrian, de 15-jarige jongen die vorig jaar in Hollands Got Talent iedereen verbaasde met zijn wervelende diabolo act.

Ook was er een korte impressie te zien van de winnende producties van Amersfoort over Amersfoort, het nieuwe literatuur- en beeldfestival dat dit jaar voor het eerst plaatsvond en door Scenecs wordt georganiseerd. De afgelopen jaren konden Amersfoorters meedoen aan Mijn Wijk! en een filmpje over hun wijk insturen. Dit jaar was onder de noemer Amersfoort over Amersfoort het programma uitgebreid met foto´s, verhalen en gedichten. Tijdens een zinderende avond in De Kamers werden donderdag de prijswinnaars bekendgemaakt door juryleden Mirjam Barendregt en Koos Koolstra.

Winnende film is een vlotte en en krachtige documentaire over hiphop, gemaakt door ROC-studenten. De winnende foto draagt de veelsprekende titel ´Oeps er staat een auto´ van Nelleke Moot. Haar foto van de door een geparkeerd busje net niet zichtbare Koppelpoort, is ronduit hilarisch. In de categorie Verhalen verdiende Jolanda Oudijk het Gouden Keitje met ´Zelfbeeld in bladspiegel´ en Jaap Lemereis tenslotte had volgens voorzitter Koolstra de jury tot tranen geroerd met het gedicht ´Gezicht op Amersfoort vanaf de A.P. Hilhorstweg'.

Filmfestival-directeur Arya Tariverdi was zaterdagavond na afloop van het festival erg tevreden en stelde vast dat Scenecs weer enkele stappen verder is. Een nieuw en succesvol element was bijvoorbeeld dat bij het overgrote deel van de films de regisseur aanwezig was om vragen van het publiek te beantwoorden. Ook de zondag is verder uitgebouwd als dag waarop de echte filmliefhebbers in het Grand Théâtre samenkomen om de winnende films te bekijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie