Politie zet extra in op bestrijding woninginbraken

4 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De politie gaat vanaf begin november extra en gericht toezicht houden in de wijken, om de verwachte stijging van het aantal woninginbraken te bestrijden. De ervaring leert dat het aantal woninginbraken flink stijgt in de wintermaanden. Soms is zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal aangiften als het langer donker is. Naast gericht toezicht krijgen bewoners informatie over het verhoogde inbraakrisico in hun buurt. Ook in gemeente Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg wordt er extra gelet op inbraken.

In wijken waar op dat moment sprake is van toenamen aan inbraken, wordt extra politiepersoneel ingezet. Na een gepleegde inbraak worden omwonenden eveneens gewaarschuwd. Zij krijgen een brief waarop gewezen wordt op de gepleegde inbraak en de gebruikte werkwijze om in te breken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat woningen rondom een gepleegde woninginbraak een verhoogd risico hebben op een inbraak; de woning is dan een zogenaamde besmette woning. Door omwonenden actief te informeren over de inbraak in de buurt en de gebruikte inbraakmethode, biedt dit de bewoners de kans om maatregelen te nemen om de woning beter te beschermen.

Op lokaal niveau worden bewoners door de betreffende gemeente geïnformeerd over inbraakpreventietips. Daarnaast zijn er extra initiatieven vanuit de diverse politiewijkteams om de inbraken te bestrijden, zoals voetjesacties. Deze worden al regelmatig gebruikt als waarschuwing tegen insluipers. Agenten nemen papieren voetafdrukken mee tijdens hun werk in de wijken. Bij het zien van een inbraakgevoelige situatie, wordt een voetje in de woning/garage/schuur neergelegd met daarop de waarschuwende tekst: 'Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn.'

Bewoners worden daarnaast opgeroepen in de diverse voorlichtingsinformatie om bij verdachte situaties direct alarmnummer 112 te bellen om zo de pakkans van een mogelijke inbreker te vergroten. Bovendien wordt bij een gepleegde inbraak geadviseerd zo min mogelijk aan te raken tot de politie aanwezig is. De Forensische Opsporing van de politie heeft zo meer kansen om goed bruikbare sporen van daders aan te treffen.

Op de website www.stopdecriminaliteit.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie