Kwaliteit van kinderopvang in Amersfoort geborgd

2 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Goede kinderopvang in een veilige en verantwoorde omgeving. Daarover hebben kinderopvanginstellingen, gemeente Amersfoort en GGD Midden-Nederland afspraken gemaakt in het convenant Kwaliteit kinderopvang 2011-2013. Om de kwaliteit van de kinderopvang in Amersfoort te blijven garanderen hebben de genoemde partijen afspraken gemaakt die uiterlijk in 2013 moeten zijn nagekomen. Daarbij zijn de wettelijke eisen het uitgangspunt maar gaat het vooral om aanvullende afspraken.

Begin 2011 bleek uit GGD-inspectierapporten dat een kwart van de kinderopvang in Amersfoort een onvoldoende scoorde. Dat was aanleiding voor kinderopvanginstellingen, gemeente en GGD om samen te werken aan vernieuwde afspraken over de kwaliteit van de kinderopvang, verdergaan dan de wettelijke eisen. In het convenant Kwaliteit kinderopvang 2011-2013 zijn de Wet Kinderopvang en Kwaliteitseisen Peuterspeelzalen het uitgangspunt en de minimale kwaliteitseisen. De partners hebben daar boven op aanvullende concrete afspraken gemaakt over onder meer personeel en opleiding, een veilig pedagogisch klimaat, toezicht en handhaving.

Zo zullen medewerkers van kinderopvanginstellingen deelnemen aan onderlinge uitwisselingen om kennis en ervaring te delen. Het vier-ogen/oren-principe wordt zoveel mogelijk nageleefd: indien mogelijk zijn er twee volwassenen die de groep kinderen kunnen zien of horen. Het invullen van risico-inventarisaties dient ter voorkoming van beroepsblindheid. Inspecties en handhaving worden tijdig uitgevoerd, zodat kinderopvanginstellingen de gelegenheid hebben om eventuele verbeterpunten aan te pakken en 'herstelrapporten' te publiceren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie