PvdA: 'Raad kan fouten college nog herstellen

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De fractie van de PvdA zal de gemeenteraad per amendement verzoeken om de besluiten waarbij de hele sociale infrastructuur wordt afgebroken te herzien. De raad kan deze fout nog herstellen voordat de grote afbraak gaat beginnen.

De minimaregelingen worden bijna allemaal afgebroken. Ouderen gaan er honderden euro's op achteruit. Zij worden het zwaarst getroffen bij de gemeentelijke bezuinigingen. Iedereen verliest de sociale participatie en een ingediende motie van de PvdA met steun van andere fracties om er via een vouchersysteem op toe te zien dat mensen als basisvoorziening kunnen sporten en internetten wordt waarschijnlijk niet uitgevoerd door het college. Daarmee is dit college nog niet van ons af. De motie is aangenomen en de raad bepaalt wel of het te duur gaat worden. Ik vertrouw erop dat de Raad de rug recht houdt en een aangenomen motie niet zomaar onder tafel laat vegen.

De stapelingseffecten worden al zichtbaar. De bezuinigingen die landelijk en lokaal worden doorgevoerd komen grotendeel neer op het bord van de mensen met het laagste inkomen. De armoede zal toenemen. Dat is nu al zichtbaar door de toename van het aantal huisuitzettingen en de aanvragen voor schuldhulpverlening. De enige hulp die deze groep krijgt is via het maatschappelijk ondersteuningsbureau en de voedselbank. Veel zorgmijders worden niet gezien door andere instanties. De snelle en concrete hulp van deze organisaties zijn zo belangrijk. Daar een grote streep doorzetten is gewoonweg verbijsterend.

Volgens de fractie van de PvdA is, door het Eemhuis geweld en de blunder van Barendregt en collega-wethouders, er nauwelijks oog voor al het andere leed dat mensen treft. 10.5 Miljoen tekort is meer dan een vol jaar alle minimaregelingen bij elkaar opgeteld. Het kan toch niet zo zijn dat het college zijn eigen werkplek wil laten renoveren voor ruim 20 miljoen euro! Het is waanzinnig om dit zelfs maar voor te stellen en van de Raad te verwachten dat ze dit in deze tijd zo maar ondersteunt. Is licht onderhoud van het gemeentehuis niet voldoende zo vraagt de PvdA zich af?

Wat kun je hier ook van betalen:

20 Jaar lang het armoedebeleid financieren, scholen in de kunst behouden, bibliotheken en buurthuizen nog jaren van betalen, zwemlessen voor schoolkinderen en behoud van de voedselbank en het maatschappelijk ondersteuningsbureau een paar generaties lang bekostigen. Afgezet tegen de huidige bezuinigingen is een dergelijk voorstel gewoonweg ondenkbaar en voor de PvdA onverteerbaar.

Grace Tanamal

raadslid PvdA

Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie