Wintermarkt Grote Sint Jansstraat

2 november 2011 om 00:00 Ondernemend

AMERSFOORT - Net buiten de Kamperbinnenpoort ligt de Grote Sint Janssstraat. Een straatje met een keur aan bijzondere ondernemingen. Op zaterdag 12 november is het extra gezellig, op die dag toveren de ondernemers hun straat om in een winterwonderland en is er de jaarlijkse Wintermarkt. De straat is sfeervol versierd, overal staan kramen met cadeauartikelen. De inwendige mens wordt op zijn weken bediend, er lopen sprookjesachtige figuren rond en dat alles wordt omlijst met live muziek van onder andere Frank van Oldeniel een toetsenist die met zijn accordeon een Zydeco sfeer in de straat brengt.

Uniek

Op hun website Uniekwinkelen presenteren de winkels uit de Grote Sint Jansstraat, de Zuidsingel en De Kamp zich als een uniek en pittoresk winkelgebied met voor elk wat wils. De verbindende factor van de winkels is volgens de ondernemers hun unieke assortiment. Variërend van kunst, antiek en verlichting tot mode, sieraden, cadeaus, bloemen, wijnen en meer. ,,Met een bezoek aan de bijzondere theeschenkerij gunt u zich een heerlijk rustmoment”, meldt de website.

Jans Pakhuys

Uit alles spreekt een grote saamhorigheid het is dan ook niet voor niets dat de wintermarkt ooit gestart door Jans Pakhuys Kunst en Cadeaus inmiddels is geadopteerd door het merendeel van de ondernemers. Els Broek van Theeschenkerij Somethingelse: ,,Het is het vierde jaar dat we de wintermarkt organiseren, het eerste jaar deed Jans Pakhuys het nog alleen, maar we vonden het allemaal zo’n leuk idee dat we gevraagd hebben of we mee mochten doen, dat mocht. Niet om veel te verdienen op die dag, want zelf staan we alleen met hapjes en drankjes op de markt. De verkoop laten we aan Jans Pakhuys over, wij doen het voor de PR van de straat. Daarom bieden we ook iets extra’s voor onze klanten, op de markt deelt de ijskoningin Goodie Bags rond en bij iedere aankoop die dag worden er waardebonnen uitgedeeld.”

Liefde en aandacht

De hoofdrolspelers van de wintermarkt zijn zoals ieder jaar de kunstenaars van Jans Pakhuys. Jans Pakhuys is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort en is een cadeauwinkel, galerie en atelier ineen én de dagbesteding voor vijftig mensen met een verstandelijke beperking. Marieke van Dommele, manager Communicatie Amerpoort: ,,Jans Pakhuys is een inspirerende en leerzame werkplek, middenin de maatschappij. De kunstwerken en de meeste cadeaus worden gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De artikelen in de winkel variëren van kunst en keramiek spiegels en glazen, kaarsen en sieraden, agenda’ s en notitieboeken, zeepjes en porselein, houten speelgoed en kinderknuffels. Een uitgebreid assortiment dus en met liefde en aandacht gemaakt. Ze zijn stuk voor stuk uniek, kleurrijk, trendy en van hoge kwaliteit. Er worden ook artikelen ingekocht bij ateliers van andere zorgorganisaties.”

Van alles wat

De Wintermarkt biedt een uitgebreider aanbod van zelfgemaakte producten dan het aanbod dat doorgaans in de winkel van Jans Pakhuys te koop is. Van Dommele: ,,In de kramen buiten kunnen bezoekers ambachtelijke producten kopen. Vanuit Amerpoort staan houtwerkplaats De Wissel, Textielatelier Pastzo, de keramiekgroep van het Leemveld en kaarsenmakerij de Punt op de markt. Verder is er een kunstkraam en een uitverkoopkraam met cadeauartikelen. De prijzen daarvan variëren van 0,50 cent tot 50 euro.Op de markt is ook het nieuwe porselein verkrijgbaar:?drie nieuwe dessertschaaltjes en drie nieuwe gebaksbordjes. In de galerie is verder een verkooptentoonstelling met werken vanvan kunstenaars met een verstandelijke beperking. De kunstwerken worden verkocht met ‘coole’ kortingen en verder is de Amerpoort kunstagenda 2012 alleen deze dag verkrijgbaar voor 10,00 in plaats van 12,95 euro.”

Niet alleen kijken en kopen, maar ook doen. Van Dommele: ,,Zeepmakerij De Elleboog verzorgt dit jaar een workshop in Jans Pakhuys. De workshops van de Elleboog vinden plaats op de kunstzolder van het Pakhuys, daar kun je elk moment aanschuiven om je eigen zeepketting te maken.”

JoinOur Mission

Een goed doel geeft de Wintermarkt een extra lading. Els Broek: ‘Sinds drie jaar is aan de markt een goed doel verbonden. Dat idee kwam spontaan op bij iemand van ons, het past ook goed bij de het ons karakter, we zijn allemaal sociaal betrokken ondernemers. Ieder jaar draagt een van de ondernemers een goed doel aan. Dit jaar is dat Joinourmission, een stichting uit Kockengen, die zich inzet voor drie kindertehuizen in zuidwest Polen. Hier wonen kinderen van 0 tot 18 jaar tijdelijk of permanent, die niet langer thuis kunnen wonen. Iedere ondernemer heeft die dag een aanbieding waarmee geld wordt ingezameld voor het goede doel, de kapster bijvoorbeeld door haren in te vlechten, de goudsmid met een raadspel en wij verkopen onze beroemde walnootcake voor één euro en wat we daarmee verdienen is voor de Poolse kinderen.”

Drie straten

Alleen de Grote Sint Jansstraat wordt omgetoverd tot markt, maar er doen ook ondernemers van de andere ‘uniekwinkelen straten’, mee. ,,Deze straat is lekker knus en eenvoudiger af te sluiten dan De Kamp en de Zuidsingel”, vertelt Els Broek, ,,’maar gelukkig sluiten bijvoorbeeld zaken als Sans Julienne, De Eetstee, Theefeestje, Downies en It’s Time zich eenvoudigweg bij ons aan. Het wordt een enorm gezellige dag en ik hoop dat er veel bezoekers naar ons straatje komen.”

www.janspakhuys.nl

www.uniekwinkelen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie