Veel kwaliteit bij zesde editie SCENECS Film Festival

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Van 2 tot 6 november vindt voor de zesde keer filmfestival SCENECS plaats. Een internationaal filmfestival dat zich richt op debuterende filmmakers. Dit jaar kwamen er maar liefst 93 inzendingen uit 21 landen binnen. Daaruit heeft de festivalorganisatie een selectie gemaakt van 25 fictie- en documentairefilms die gedurende vijf dagen vertoond zullen worden.

Programmeur Jasper Tonnon kon zijn geluk niet op: ,,Alle geselecteerde films zijn van topkwaliteit. Een film uit Rusland of Iran ontvangen is al speciaal, maar als je ziet welke kwaliteit daar van afstraalt is dat geweldig.'' Het festival verwacht daardoor een breed palet aan thema's en culturele invloeden in beeld te brengen. SCENECS eindigt op zaterdagavond 5 november bij het Grand Gala in de Amersfoortse Flint. Hier maakt presentatrice Tanja Jess tijdens een spectaculaire show bekend welke debutant 'The Dutch Golden Stone' mee naar huis neemt.

Festivaldirecteur Arya Tariverdi is zeer verheugd dat zoveel debutanten de weg naar Amersfoort weten te vinden: ,,We hebben afgelopen jaren met alle mogelijke middelen SCENECS op de kaart gezet. Door samenwerking met de Nederlandse Film- en Televisie Academie (NFTA) krijgen we inzendingen van Nederlandse studenten. Verder zijn er goede contacten met het Filmfonds en Cinema.nl. Wat SCENECS vooral bijzonder maakt is dat publiek gelegenheid krijgt met filmmakers in contact te komen, na afloop van de film kan er tijdens 'n 'Q&A' met filmmakers worden gesproken. Dit jaar heeft het festival ook een breed scala aan internationale filmmakers naar Nederland gehaald voor een Q&A''.

Pitchsessies

Gouden-Kalf winnares Mijke de Jong is door SCENECS uitgenodigd als gastregisseur, haar film 'Joy' is te zien als openingsfilm op woensdag 2 november. 'Joy' ontving vorig jaar drie gouden kalveren tijdens de Nederlandse filmdagen.

Op zaterdagmiddag 5 november geeft Mijke de Jong een masterclass voor aspirant filmmakers. Mensen met filmaspiraties kunnen ook deelnemen aan de pitchsessies op zaterdagmiddag. Aan regisseur Andre van Duren -wiens film 'De bende van Oss' onlangs op de Nederlandse filmdagen in première ging en Frans Weisz die al in 1966 zijn primeur beleefde- kunnen deelnemers hun idee voorleggen en daarna feedback ontvangen over hun script. Voor de pitchsessies en de masterclass kunnen belangstellenden zich uitsluitend via dit e-mailadres opgeven: productionteam@scenecs.com.

Festival SCENECS verlegt dit jaar verder letterlijk haar grenzen door in mediastad Hilversum op zaterdag ook een dagvullend programma in Filmtheater Hilversum te tonen. Hiermee hoopt de festivalorganisatie op meer synergie tussen de debuterende filmmakers en de kennis en expertise uit hart van de Gooise filmwereld.

Grand Gala

Hoogtepunt van het filmfestival wordt het Grand Gala op zaterdagavond 5 november, gepresenteerd door Tanja Jess. Het belooft een avond vol glitter en glamour te worden, waar er naast de awarduitreikingingen ook spectaculaire optredens zijn. De organisatie van SCENECS is verheugd dat veel buitenlandse filmdebutanten door de financiële ondersteuning van sponsors bij het Grand Gala aanwezig kunnen zijn. De zaal wordt bevolkt met filmproducenten, regisseurs, recensenten, filmdistributeurs en ambassadeurs van vertegenwoordigde landen. Tijdens de afterparty in de foyer van de Flint staat DJ Fajah Lourens achter de draaitafel. Naast haar eigen soundmix kunnen gasten met een donatie voor het goede doel (Fight Cancer) verzoekjes aanvragen.

Het programmaboekje van SCENECS is nu verkrijgbaar op alle vertoonlocaties. Er kunnen dagkaarten of een Passe-Partout gekocht worden. Dit kan zowel via de website van SCENECS, in de voorverkoop bij Primera boekhandels en Theater De Lieve Vrouw en op de dag zelf ook bij JT Grand Théâtre .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie