B en w willen miljoen geven aan Armando Museum

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

In het kader van de bezuinigingen moet er met ingang van 2014 jaarlijks 515.000 euro worden bezuinigd op het budget van de Amersfoortse musea. Dit was ook het bedrag dat jaarlijks beschikbaar is voor het Armando Museum. De overkoepelende museumorganisatie Amersfoort in C heeft in het najaar van 2010 het bezuinigingsvoorstel gedaan het Armando Museum te verhuizen naar landhuis Oud-Amelisweerd. Amersfoort in C had gehoord dat de gemeente Utrecht zich oriënteerde op een passende museale invulling voor Oud-Amelisweerd en dacht aan het Armando Museum. Het voorstel mondde uit in een Intentieverklaring die op 6 december 2010 werd ondertekend door de gemeente Utrecht, provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, de Armando Stichting en AiC.

AMERSFOORT - Om de verhuizing van het Armando Museum naar Oud-Amelisweerd mogelijk te maken, wil het college van b en w - eenmalig en onder voorwaarden - een bedrag van 1 miljoen euro geven aan de nieuwe stichting Museum Oud-Amelisweerd. Het college ontving op 11 oktober een definitief huisvestings- en ondernemingsplan van de stichting. Volgens het college van b en w was vanaf het begin duidelijk dat de verhuizing van het Armando Museum naast bestuurlijke inspanningen, ook financiële consequenties zou hebben.

door John Spijkerman

Niet logisch

B en w erkennen dat het in deze tijden van bezuinigingen niet logisch lijkt om als gemeente Amersfoort een eenmalige financiële bijdrage van €1 miljoen te leveren aan een museum dat in Utrecht wordt opgericht. Het college wijst er echter op dat als dit niet gebeurt er ook kosten moeten worden gemaakt bij het sluiten van het Armando Museum en bij het nakomen van verplichtingen die voortvloeien uit de overeenkomsten die de gemeente heeft afgesloten met Armando en het Armando Museum.

B en w willen op 'gepaste en juridisch juiste wijze de aangegane overeenkomsten met de kunstenaar Armando en de Armando Stichting afwikkelen'. In een raamovereenkomst die de gemeente, Armando en de Armando Stichting hierover op 7 december 1998 afsloten staat dat de gemeente Amersfoort voor een passende museale tentoonstellingsruimte moet zorgen voor de Armando collectie. Volgens die raamovereenkomst moet gewaarborgd zijn 'dat zorgvuldig museaal beheer van de collectie, gemeten naar objectieve maatstaven van onderhoud en expositiemogelijkheden ook na het overlijden van Armando gewaarborgd is'.

Volgens het Amersfoortse college van b en w biedt het landhuis Oud-Amelisweerd en zijn omgeving en de mogelijke samenwerking met het Centraal Museum in Utrecht inhoudelijk nieuwe mogelijkheden om het oeuvre van Armando 'in interessante nieuwe contexten te presenteren en kan de Armando-collectie bovendien worden behouden voor de provincie Utrecht. Het vertrek van het Armando Museum zien b en w als een kans om de samenwerking tussen de Amersfoortse musea en het Centraal Museum in Utrecht te versterken. Dat zou toch tot een versterking van het Amersfoortse museale klimaat kunnen leiden. De gemeente Utrecht en gemeente Amersfoort willen de beoogde samenwerking in een overeenkomst vastleggen. De samenwerking richt zich concreet op een uitwisseling van collecties, gezamenlijke tentoonstellingsprojecten en een gemeenschappelijke doelgroepbenadering.

Naast de bijdrage van de gemeente Amersfoort, is een investeringsbijdrage van de gemeente Utrecht nodig van ruim 1,6 miljoen euro. De Stichting Ondersteuning Armando Museum en Stichting Amersfoort in C betalen ook een investeringssubsidie van 1,6 miljoen euro. De Stichting Ondersteuning Armando zorgt met een bedrag van 736.176 euro voor een aanvullende investeringsbijdrage. Voorwaarde voor het verstrekken van de 1 miljoen euro door Amersfoort is dat de gemeente Utrecht een positief besluit neemt over het huisvestings- en ondernemingsplan voor Oud-Amelisweerd en de investeringsbijdrage.

De gemeentelijke Armando-collectie - de zogenaamde kerncollectie die uit 20 schilderijen bestaat - wordt in bruikleen gegeven de nieuwe Stichting Museum Oud-Amelisweerd. Daarvoor wordt een overeenkomst aangegaan met de nieuwe Stichting Museum Oud-Amelisweerd. De kosten voor opslag, verzekering en beheer van de kerncollectie van het Armando Museum en de bruikleencollectie komen straks voor rekening van de nieuwe stichting Museum Oud Amelisweerd. Nu zijn die nog voor de gemeente Amersfoort. Deze kosten bedragen jaarlijks circa € 55.000,-.

Volgens b en w blijft er door de aanwezigheid van een aantal beelden van Armando in de openbare ruimte van Amersfoort een permanente zichtbaarheid van het werk van de kunstenaar in onze stad. Het gaat om Der Leiter, bij het voormalige Kamp Amersfoort, Boot 2006 in Vathorst, Der Feldzug bij Begraafplaats Rusthof en Baum bij het Meander ziekenhuis. Dit laatste beeld is overigens geen eigendom van de gemeente.

De Amersfoortse gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het voorstel om 1 miljoen euro uit te trekken om de verplaatsing van het Armando Museum mogelijk te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie