Samsam krijgt groen licht

2 november 2011 om 00:00 Nieuws

,,We hadden allemaal de behoefte om meer samen te werken en de sociale kaart helder te hebben”, vult Jan van der Eijk aan, bestuurslid van Burgerweeshuis en eveneens woordvoerder van Samsam. Behalve het Burgerweeshuis onderschrijven onder andere ook de Voedselbank, de Kledingbank en Stichting Leergeld het pact. ,,Met een vergaande samenwerking kunnen hulpvragers sneller en beter geholpen worden en dat is precies waar het ons om gaat. Samsam is een soort plein aan sociale zekerheid en dus beter vindbaar.”

Werkgroep bevordert armoedebeleid AMERSFOORT - Amersfoort is sinds maandag een stap dichter bij professionalisering van het armoedebeleid. Ongeveer twintig hulpinstellingen hebben zich namelijk aangesloten bij de werkgroep Pact Samsam. ,,We zien het als ons doel armoede niet van generatie op generatie over te laten gaan”, vertelt woordvoerder van Samsam Joost Gruijters, tevens secretaris van het Burgerweeshuis. ,,Met het pact willen we ervoor zorgen dat de instellingen beter gevonden worden, niet dubbel werken en deskundig zijn.”

door Moni Wiltenburg

Opstartgeld

Samsam wordt structureel door de gemeente gesubsidieerd voor 50.000 euro per jaar. ,,Het is een soort opstartgeld, waarvan we hopen het binnenkort niet meer nodig te hebben. Binnen een paar jaar willen wij volledig kunnen draaien op fondsen en gelden van de instellingen”, legt Van der Eijk uit. ,,Van de subsidie betalen we trainingen, een vaste kracht en de gezamenlijke website.”

De trainingen, die de werkgroep in gedachten heeft, zijn volgens Gruijters hoognodig. ,,Op deze manier willen wij het kennisniveau handhaven”, vertelt hij. ,,Vrijwilligers komen vaak in heel complexe situaties terecht en weten soms niet hoe daar mee om te gaan. Ze hebben vaak geen idee wat voor ellende er in sommige gezinnen omgaat. Daar moeten we onze vrijwilligers beter op kunnen voorbereiden.” Bovendien kan het werk van de Samsam-deelnemers volgens hem veel effectiever. ,,Nu moet een gezin, dat zeven hulpinstellingen gebruikt, ook zeven keer een intakeformulier invullen en krijgt ook zeven vrijwilligers over de vloer die bijna precies dezelfde vragen stellen. Dat moet eenvoudiger kunnen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Opvallend in het pact is de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid. ,,Sommige instellingen geven onvoorwaardelijk hulp”, vertelt Van der Eijk. ,,Persoonlijk vinden wij dat onze ‘klanten’ bepaalde inspanningsverplichtingen hebben.” Gruijters knikt instemmend. ,,We moedigen ze aan om te leren, een stage te lopen of te werken. Als ze maar wegkomen uit die armoede. We zien helaas maar al te vaak dat armoede erfelijk is en die spiraal willen wij doorbreken. Daarom zeggen wij: Ja, je krijgt geld van ons, maar probeer ook een baantje te zoeken.”

De professionalisering en verzakelijking van de organisaties noemt Gruijters een goede zaak. ,,Als we de zaken professioneler aanpakken, kunnen we mensen optimaal helpen en eruit halen wat erin zit. Met Samsam zetten we een belangrijke stap om dit te realiseren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie