Keuze: ‘Eemhuis met of zonder KAdE’

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Doorgaan met de inpassing van Kunsthal KAdE in het Eemhuis, kost bijna 8,5 miljoen euro meer dan begroot. Zo blijkt uit een presentatie van bureau AT Osborne dinsdagavond in de raadszaal. Naast deze overschrijding wordt het Eemhuis als geheel bijna twee miljoen euro duurder dan begroot. Dat heeft te maken met de aanleg van een Warmte Koude Opslag Installatie in het Eemhuis en te verwachten meerkosten van een miljoen euro.

De kostenoverschrijding met 10,5 miljoen euro komt bovenop het budget van 45 miljoen euro waar de gemeenteraad in februari 2010 mee instemde. Na miljoenenoverschrijdingen bij de bouw van het Eemhuis en het aftreden van wethouder Barendregt begin september, liet het college van b en w een onderzoek uitvoeren naar de aard en omvang van de financiële situatie. De uitkomsten werden dinsdagavond gepresenteerd.

Een versobering van de bouw van KAdE levert volgens At Osborne slechts beperkt geld op. KAdE niet laten verhuizen naar het Eemhuis is goedkoper, maar kost nog steeds extra geld. Het Eemhuis casco afbouwen kost zo’n 7,3 miljoen euro extra, maar dat is altijd nog ruim drie miljoen euro goedkoper dan KAdE wel onderbrengen in het Eemhuis.

Osborne heeft ook geconstateerd dat er minder geld is voor het interieur van het Eemhuis. Er is namelijk geen rekening gehouden met loon- en prijsstijgingen en ontwerp- en advieskosten. Daardoor zal er voor het interieur minder budget overblijven.

Het college van b en w moet op korte termijn besluiten wat het gaat doen. Daarbij moet een keus worden gemaakt uit twee alternatieven: een Eemhuis met of zonder KAdE. Ook hierbij geldt het gezegde, ‘dat tijd geld is’. De bouw van het Eemhuis is immers al in volle gang. AT Osborne adviseert om binnen een maand een besluit te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie