Laatste reünie voor oude locomotieven

24 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In het station van Amersfoort vindt zaterdag 12 november een reünie plaats van de acht bewaard gebleven locomotieven van de serie 1200, die vele jaren dienst hebben gedaan bij de Nederlandse Spoorwegen. Deze reünie is tevens de afsluiting van het jubileumjaar van de NVBS.

De locomotieven zullen in het station op een voor iedereen goed zichtbare plaats worden opgesteld. Op het station van Geldermalsen heeft in 1998 een soortgelijke reünie plaatsgevonden bij het beëindigen van de diensten van de 1200en bij de Nederlandse Spoorwegen. Nu gebeurt dit in Amersfoort in het kader van de zestigste verjaardag van de overgebleven en deels dienstvaardige exemplaren.

Het is de laatste gelegenheid om alle overgebleven 1200en bijeen te zien. Eén machine zal naar het in Duitse Augsburg gevestigde Bahnpark worden overgebracht. Daar is een internationale collectie spoorwegmaterieel samengebracht.

De 1200 was de meest markante en populairste elektrische locomotief van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Vijfentwintig exemplaren hebben van 1951 tot 1989 bij NS dienst gedaan voor alle soorten treinen. De hoofdtaak was de intercityverbinding tussen Zandvoort en Zuid-Limburg, maar ook voor de Trans Europ Express (TEE) en de D-treinen naar het buitenland waren ze te zien. Voor de goederentreinen stonden ze eveneens hun mannetje.

Op 12 november zullen alle acht overgebleven locomotieven aanwezig zijn bij station Amersfoort. Ze zullen in het station worden opgesteld. Iedereen heeft dan de gelegenheid de locomotieven te aanschouwen, te fotograferen, filmen etcetera. Vier locomotieven zullen die dag actief zijn voor een extra trein, die een rondrit door Midden-Nederland zal maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie