Open dag woongroep De Instee

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

,,De woongroep begon als een soort commune”, vertelt Gé Seiger, die al dertig jaar in De Instee woont. ,,De gedachte was meer delen en minder consumeren. Zo hadden we bijvoorbeeld maar één wasmachine en één tv. Ook gooiden we de salarissen op één stapel, waar boodschappen, meubels en rekeningen van werden betaald”, zegt Seiger. Nu moeten de bewoners van het eigen salaris rondkomen en doen de bewoners steeds minder samen. ,,Aan de ene kant is het jammer dat de bewoners nu minder hecht zijn, maar aan de andere kant moet ik er niet aan denken mijn huisgenoten elke dag te zien”, vertelt hij lachend.

Van politiek bolwerk naar culturele bakermat AMERSFOORT - ,,Vroeger was De Instee een broedplaats van nieuwe talenten. Daar willen we ons nu weer meer op focussen, vertelt Gé Seiger één van de bewoners van De Instee. De woongroep verhuurt al meer dan 35 jaar haar zaal aan beginnend acteurs, dansers en kunstenaars. Om nieuwe talenten te trekken, organiseert De Instee, gelegen aan de Zuidsingel, een open dag op 29 oktober. door Moni Wiltenburg

,,De politieke inslag van de Instee is nu echt passé”, zegt Seiger. Anno 2011 ziet de woongroep zich graag als de vindplaats van nieuw cultureel talent. Op de vraag of het niet vreemd is, om in deze tijden nog in een woongroep te wonen, antwoorden de bewoners ontkennend. ,,Het is juist lekker gezellig en je zit ook niet meteen zo zelfstandig”, vertelt de twintiger Mirte van der Lee, die bestuurskunde studeert. Wel blijken de bewoners verdeeld over hoe cultuurbewust bewoners moeten zijn ,,Nieuwe huisgenootjes hoeven niet per se een kunstzinnige inslag te hebben”, vindt Van der Lee. ,,Nou, je moet wel interesse hebben in kunst”, verbetert huisgenoot en kunstlerares Sanneke van Nielen. ,,Dat is toch onze basis.”

,,Halverwege de jaren ‘90 zijn onze culturele initiatieven een beetje gaan sluimeren”, vertelt de kunstlerares. ,,De loop naar de Instee is nu veel minder dan vroeger, toen waren we heel bekend. In de jaren ‘80 waren we een podium voor cultuur”, legt Van Nielen uit. Seiger knikt instemmend. ,,Zo is hier bijvoorbeeld het Smartlappen Festival gestart en ook het Theaterterras en Spoffin vinden hier hun oorsprong”, vertelt hij. ,,Daarna zijn de activiteiten een eigen leven gaan leiden, maar het begon allemaal hier. We zijn nu onze culturele inslag een beetje kwijt en dat willen we weer ontplooien.”

We moeten meer naar buiten treden en meer aandacht vragen voor wat we te bieden hebben”, vindt ook Van Nielen. ,,Een bepaald circuit weet ons nog wel te vinden, maar het kan veel meer en bovendien artistieker”, zegt Van Nielen. ,,Het kan meer”, vindt ook Van der Lee. ,,Als mensen eenmaal weten dat ze hier naartoe kunnen, is het volgens mij zo gedaan. Dit is namelijk een hartstikke mooie plek, ligt centraal en onze theaterzaal is bovendien erg goedkoop.”

De open dag van de Instee zal beginnen om 15.00 uur met een kinderprogramma met kindertheater en clowns. In de avond om 20.30 tot 24.00 uur is er een mix van dans, theater en muziek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie