Onzekere toekomst Voedselbank

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De 50.000 euro indirecte gemeentelijke steun, komt uit het reïntegratie budget, dat de Voedselbank ontvangt van leer- werkbedrijf Amfors. ,,Wij hebben twee jaar de coördinatiefunctie van de Voedselbank gesponsord, uit het reïntegratiebudget”, erkent een gemeentewoordvoerder. ,,De Voedselbank weet dat dit een incidentele subsidie was, die uiteindelijk zou stoppen. Na twee jaar stoppen wij de subsidie, omdat de gemeente wordt gekort op rijkstoelagen. Het is financieel niet haalbaar om door te gaan met subsidiëren. Bovendien geven wij normaal gesproken geen geld aan particuliere initiatieven als de Voedselbank. Dit was een handreiking naar een organisatie, die wij erg waarderen en die destijds in nood zat.”

Gemeente stopt indirecte steun via Amfors AMERSFOORT - De Voedselbank vreest niet verder te kunnen in haar huidige vorm. De 50.000 euro indirecte steun die de instelling al twee jaar van de gemeente krijgt, stopt namelijk per juli 2012. Hierdoor kan de Voedselbank geen betaalde kracht meer inzetten. ,,Dat betekent dat we door moeten op veel kleinere schaal en wellicht minder professioneel”, vertelt penningmeester Charles Wallert.

door Moni Wiltenburg

Een woordvoerder van Amfors zegt dat de verantwoordelijkheid voor de subsidie bij de gemeente Amersfoort ligt en dat zij alleen een schakel in het proces zijn.

,,De Voedselbank blijft wel bestaan, maar dan bescheidener”, zegt penningmeester Charles Wallert. ,,We zullen minder mensen kunnen opvangen en missen straks een stuk professionaliteit.’’ Ook Cieka Galenkamp, de enige betaalde kracht en coördinator van de Voedselbank, luidt de noodklok. Welbeschouwd is het haar baan, die nu ter discussie staat. ,,Of wij onze huidige vorm kunnen behouden is een politiek spel, maar niemand heeft er belang bij dat de onze instelling stopt”, vertelt ze. Charles Wallert is het daar van harte mee eens. ,,De Voedselbank helpt mensen namelijk niet alleen aan voedsel, maar wijst minima ook de weg in het doolhof aan beschikbare vergoedingen. Zo verwijzen we mensen bijvoorbeeld door naar integratietrajecten van Amfors of wijzen klanten op bepaalde regelingen. Soms zoeken we zelfs mee naar een goede bril voor onze klant. Als we straks uitsluitend vrijwilligers hebben, ben ik bang dit werk niet meer voort te kunnen zetten”, vertelt de penningmeester.

,,We zitten nu in een impasse en kunnen zo niet verder”, zegt Galenkamp. ,,We weten dat de gemeente ook erg krap bij kas zit, maar er moet toch een oplossing komen. Dit gaat om namelijk om mensen en eten is een basisbehoefte. Daarom hopen we toch op financiële tegemoetkoming van de gemeente.” Tijdens de raadsvergadering van dinsdag maakte de Voedselbank deze standpunten kenbaar aan de gemeenteraadsleden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie