Nationale competitie: ADG komt er niet aan te pas

16 oktober 2011 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - De keistaddammers hebben weer dik klop gekregen. Na twee keer met 14-6 verloren te hebben, werd het nu tegen het tot dan toe eveneens puntloze TDV maar liefst 15-5. In doelpunten een duidelijke 5-0 score. ,,Natuurlijk zeer verdiend verloren, maar het was toch wel wat geflatteerd. Het zat op diverse borden tegen en ondanks dat we geen tegentreffer hebben kunnen scoren waren we toch echt niet op alle borden kansloos, '' aldus Andrew Tjon A Ong in zijn commentaar na afloop van de wedstrijd.

De eerste nederlaag werd geïncasseerd door Kees de Jonge die goed stand hield tegen Jasper Daems. De ADG'er tuinde echter in een damcombinatie die op slag verloren was. Op dat moment was er weinig aan de hand en zou met een andere positiezet een veelbelovende stelling hebben overgehouden. De Jonge baalde: ,,De zoveelste onnodige nederlaag. Het wordt tijd dat ik mijn zelfvertrouwen weer terug krijg!''

Na een klassieke opening volgde een laveerfase in de partij tussen Ton Bollebakker en Karlijn Overes. Vervolgens werd het weer klassiek en kreeg de TDV-speelster licht voordeel, tot aan de tijdnoodfase. Met nog 1 minuut voor de Brabantse vertrouwde de ADG'er de stelling niet en bood op de 40e zet remise aan dat ook werd geaccepteerd. Bij analyse bleek de resterende stelling toch remise. Daarna volgde een nederlaag van Gerrit de Bruijn. In de opening werd een voorpost van de Amersfoorter al flink onder druk gezet. Daarna speelde Anton van Berkel een fraaie omsingelingspartij en won gedecideerd. De lange termijn strategie van Cees Strooper in zijn partij tegen Ruud Kloosterman bestond uit het behalen van zoveel mogelijk terreinvoordeel om vervolgens de rechtervleugel van de tegenstander onder vuur te nemen. Dat lukte prima (met op een gegeven moment 8 tempi voorsprong). In de aan zwellende tijdnood beging de Hooglander echter een slordigheid, waar hij analytisch een zeer goede winstkans voor handen had. Daarna liep de stelling remise.

Frits Stuger trof in Martijn de Leeuw een jeugdig talent die nu al een rating heeft van 1259. De partij werd klassiek opgebouwd, waarbij al duidelijk werd dat de ADG'er een moeilijk middagje tegemoet zou gaan. De ADG'er kreeg geen speelvrijheid op zijn linkervleugel en formeerde aan de andere kan van het bord een sterk klaverblaadje.

In het middenspel moest de TDV'er een twee om twee nemen naar de randen (hoekveld) en in deze fase van de strijd moet Stuger het fout hebben gedaan. Zijn linkervleugel kwam op slot te staan, dat de inleiding tot zijn ondergang betekende.

Ook Harry de Waard kreeg (een) nul op zijn rekest. Hij vocht zijn geliefde flankspel uit met Kees van Bakel. Tot aan het middenspel hield de positie gelijke tred. Daarna plaatste de Brabander een slimmigheidje (combinatiedreiging) en moest de Waard afwijken van het normale patroon. Daarna was een aanval op zijn vleugel niet meer te stuiten.

Wim Martin trof in Koos van Amerongen een jonge en ambitieuze speler. De opening leek zich volgens een bekend schema te voltrekken maar Martin -die overigens op dit niveau tot op heden verrassend goed acteert- koos er wijselijk voor om de theorie snel te verbreken. Al na 12 zetten ontstond een positie die in de data-bases niet terug te vinden is. Het kostte de speler van TDV veel tijd een plan te bedenken. Dat lukte eigenlijk niet naar zijn tevredenheid. In het late middenspel was er sprake van een positie met wisselende kansen en weinig tijd voor beiden. Er werd secuur afgewikkeld naar een eindspel met uiteindelijk licht voordeel voor de ADG-er. In die 5 om 5 werd tot remise besloten.

Bij Leo Rosendaal ontstond een spannende wederzijdse hekstellingpartij waarbij het lange tijd onduidelijk was wie de betere papieren had. Later leek het erop alsof de ADG'er flink voordeel had na het openbreken van de stelling. Vervolgens verwaterde het naar een laat klassiek symmetrische stelling waarbij hij toch de kaas van het brood liet eten en ten onder ging in een venijnig eindspelletje.

Marcel Everloo bouwde in no-time groot tempivoordeel op tegen KNDB-bondsmedewerker Alex Mathijsen. De TDV'er omsingelde de ver opgerukte schijven van de ADG'er en bracht gaandeweg combinatiedreigingen in het spel. Door een afruil werd de stelling van de kersverse Hooglander gesplitst. In een heropbouwfase die volgde ontstond wederom een spannend eindspel en had de TDV'er iets voordeel maar niet meer dan dat. Last but not least speelde Andrew Tjon A Ong een sterke partij tegen Harry Clasquin. Met geduldig subtiel spel wist hij zijn tegenstander aan beide vleugels aan banden te leggen. Tjon A Ong speelde een gewonnen partij maar onder tijdsdruk verzuimde hij maar liefst driemaal de winst. Na de tijdnoodfase bleek de stand niet meer dan remise te zijn.

Wederom een nederlaag die hard aankomt. De 15-5 zegt genoeg.

Hoofdklasse A

ADG - TDV 5-15; Witte van Moort 2 - WSDV 7-13; DVSB - CTD Arnhem 7-13; Lent - Dammers uit Oost 8-12; MTB Hoogeveen - Damvereniging VBI 2 9-11; De Oldehove - Het Noorden 14-6.

Stand: 1.CTD Arnhem 3-6(41) 2.WSDV 6(39) 3.De Oldehove 5(38) 4.Dammers uit Oost 4(38) 5.Damver. VBI 2 4(35) 6.MTB Hoogeveen 3(31) 7.Lent 3(29) 8.TDB 2(28) 9.Witte van Moort 2 2(25) 10.Het Noorden 1(24) 11.ADG 0(17) 12.DVSB 0(15)

ADG - TDV 5-15:

1.Gerrit de Bruijn (1241) - Anton van Berkel (1463) 0-2 (3) 2.Frits Stuger (944) - Martijn de Leeuw (1259) 0-2 (5) 3.Harry de Waard (1214) - Kees van Bakel (1200) 0-2 (6) 4.Ton Bollebakker (1255) - Karlijn Overes (1146) 1-1 (2) 5.Cees Strooper (1284) - Ruud Kloosterman (1270) 1-1 (4) 6.Wim Martin (1063) - Koos van Amerongen (1199) 1-1 (7) 7.Leo Rosendaal (1194) - Toine Vermeer (1160) 0-2 (8) 8.Andrew Tjon A Ong (1296) - Harry Clasquin (1203) 1-1 (10) 9.Marcel Everloo (1017) - Alex Mathijsen (1339) 1-1 (9) 10.Kees de Jonge (1012) - Jasper Daems (1317) 0-2 (1)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie