Amersfoort krijgt eerste Dierenbeschermingscentrum

14 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Met het leggen van de eerste steen is vrijdagmiddag officieel de bouw begonnen van het eerste Dierenbeschermingscentrum van Nederland. De Dierenbescherming krijgt met het centrum de beschikking over een opvanglocatie voor dieren die aan de modernste eisen van dierenopvang voldoet.

Het Dierenbeschermingcentrum is bedoeld als opvang voor dieren in nood. Er is opvangplek voor tachtig honden, 120 katten en 56 knaagdieren. Bij het ontwerpen van het centrum is rekening gehouden met de strenge eisen die de Dierenbescherming stelt aan nieuw te bouwen opvangcentra.

Zo hebben de dieren meer ruimte dan wettelijk voorgeschreven, worden honden niet tegenover elkaar geplaatst en worden de verschillende diersoorten nog beter van elkaar gescheiden. Al die eisen zorgen voor een sterk verbeterd dierenwelzijn. De dieren hebben daardoor bijvoorbeeld minder stress, er is minder kans op uitbraak van ziektes en de dieren krijgen meer beweging.

Bij het ontwerpen van het gebouw is ook rekening gehouden met het milieu en de omgeving waarin het staat. Zo is de opvang deels ondergronds om geluidsoverlast terug te brengen en wordt het pand gestookt door middel van biomassa in plaats van aardgas. Op dit moment wordt gekeken of het mogelijk is gebruikte kattenbakkorrels als brandstof te gebruiken.

Omdat een flink aantal dierenasielen in Nederland verouderd is en toe aan vervanging, wil de Dierenbescherming de komende jaren op meerdere plekken in het land vergelijkbare centra bouwen. Zo zijn er al plannen voor Dierenbeschermingscentra in Limburg en Brabant. Bij het ontwikkelen en bouwen van de centra staan dierenwelzijn en een hoge kwaliteit van zorg voor dieren voorop.

Het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort moet eind 2012 klaar zijn. Het wordt gefinancierd door de Dierenbescherming, gemeente Amersfoort, de Nationale Postcode Loterij en een anonieme giftgever.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie