'Orígenes', Argentijns cultuurfestijn in Amersfoort

13 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Van 5 tot en met 9 november vindt in Utrecht en Amersfoort Origines plaats. Dit Argentijns cultuurfestijn is een initiatief van El Sur Mundo Project met ondersteuning van Stichting Dance-Theatre Development in Nederland.

,,'Origenes' toont de pure veelzijdigheid van de Argentijnse cultuur", zegt Gabriela Zuarez, Argentijnse van geboorte, choreograaf en artistiek leider van het Argentijns Cultureel Evenement 'Orígenes' -Argentinian Cultural Event. ,,Argentinië is meer dan tango en Maxima en met 'Orígenes' wil ik, zoals het woord het al zegt,terug naar de oorsprong, de bron van de Argentijnse cultuur. Zoals die is te vinden in de verschillende disciplines als theater, dans, muziek en beeldende kunst. Naast muziekoptredens en danstheater zijn er lezingen, exposities, documentaires en er is - het mag natuurlijk niet ontbreken - een exclusief tango salon."

Gabriela Zuarez: is Argentijnse van geboorte en woont in Amersfoort. Zij werkt als professioneel al 18 jaar op het hoogste niveau. Ze danste onder andere bij het Co. Teatro Fantàstico de Buenos Aires en doceerde aan de voormalige Nationale Dansacademie II (Jorge Donn Dansacademie) te Buenos Aires in Argentinië. Gabriela Zuarez kwam op het idee van het Evenement tijdens haar huidige studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

,,Ik vind het jammer om te zien hoe beperkt de invloed van de Argentijnse cultuur in Europa is. Onder invloed van de dominerende beeldcultuur en de commercie is van de Argentijnse cultuur een icoon gemaakt. Alsof alle Argentijnen lid zijn van een club waar ze dezelfde tango dansen.''

,,Ik wil met 'Orígenes' een programma presenteren dat een onbekend en minder oppervlakkig beeld van de Argentijnse cultuur toont. En dat afrekent met dat eenzijdige beeld; zowel in dans, als theater, muziek en beeldende kunst. Dit alles in samenwerking met Argentijnen uit Nederland en de ons omringende landen en culturele organisaties in Nederland en Argentinië''.

Meer informatie op http://origenes.elsurmundoproject.nl en www.elsurmundoproject.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie