‘Stap voor stap steeds wat groter’

19 oktober 2011 om 00:00 Cultuur

AMERSFOORT - Edward Dijxhoorn is sinds eind augustus voorzitter van Amersfoort Jazz. Ambitie heeft de nieuwe voorzitter genoeg, want hij wil Amersfoort tot het European Capital of Jazz maken. Om dit doel te bereiken, reisde hij tien dagen door Thailand, waar hij optrok met jazzmuzikanten en de ‘binnenkant’ van jazz leerde kennen.

door Moni Wiltenburg

Thailand als jazzland?

,,Op het eerste gezicht lijkt het misschien een gekke link, maar Thailand heeft alles te maken met jazz. Hun koning, Bhumibol, is namelijk een enorm liefhebber van de muziekvorm. In Thailand is hij erg populair en word als heilige vereerd. De koning wordt dit jaar 84, wat in de Thaise cultuur als kroonjaar word beschouwd. Vandaar dat de bevolking al het hele jaar bezig is met het organiseren van jazz-evenementen, waarvoor ik naar Thailand ben gekomen.”

Verschilt de jazz in Nederland met jazz in Thailand?

,,Alle vormen lijken op de Amerikaanse vorm, waar jazz zijn oorsprong vindt. Jazz in Thailand is daarom precies hetzelfde als in Japan, Duitsland of Frankrijk.”

Amersfoort European City of Jazz?

,,Wij willen inderdaad de ontmoetingsplek voor jazz in Europa worden, ook wel European Capital of Jazz. Daarbij gaat het niet om een Parijzenaar naar het Amersfoortse festival te trekken. Wij willen een professioneel netwerk van jazz aanleggen. Om de culturele ontwikkeling van het jazz zoveel mogelijk te bevorderen. Als er bijvoorbeeld een festival in Sevilla word gehouden kunnen de organisatoren hier een leuke Schot vandaan halen, die daar vervolgens speelt.”

Is Amersfoort niet te klein om een Europese hoofdstad te worden?

,,Het is zeker niet te hoog gegrepen. Amersfoort is misschien klein, maar op jazz gebied heel groot. We hebben veel in onze mars, dus dat mag best ambitieuzer. Amersfoort ziet zichzelf als een provinciestad met de bijbehorende bescheidenheid, maar dat is nergens voor nodig. We hebben een mooie historische binnenstad en zijn goed bereikbaar. We moeten onszelf op de kaart zetten.”

Hoe gaan jullie dit realiseren?

,,Dat gaat eigenlijk allemaal vanzelf. Amersfoort als European Capital of Jazz staat of valt met netwerken en dat breidt zich vanzelf uit. In Thailand ontmoette ik bijvoorbeeld veel nieuwe mensen, die ik vervolgens uitnodig om hier te komen kijken bij het festival. Buitenlandse musici, organisatoren en jazzliefhebbers zijn altijd heel enthousiast, wanneer ze hier zijn. De historische binnenstad en de prachtige pleinen vallen altijd weer in de smaak, waardoor ze graag nog een keer terugkomen. Stap voor stap worden we steeds groter.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie