Streetwise op de Kosmos

12 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Om kinderen en hun ouders een handje te helpen veilig aan het verkeer deel te nemen is de ANWB dinsdag op Montessori Basisschool De Kosmos geweest met het programma Streetwise. Onder begeleiding van ANWB-medewerkers en met hulp van auto's, steppen, fietsen, zebrapaden en heel veel pilonnen zijn de kinderen zowel binnen als buiten een dag lang aan de slag geweest met oversteken, de remweg van een auto, fietsbehendigheid en verkeersparcourtjes.

Voor elke leeftijdsgroep was er een passend onderdeel om te oefenen. In Toet toet leerde groep 1 en 2 op de speelvloer verkeersgeluiden herkennen. Daarnaast werd geoefend met het veilig oversteken en de autogordel in combinatie met het kinderzitje. Het 'Toet toet'-onderdeel voor groep 1 en 2 werd door de eigen leerkracht gegeven, de overige onderdelen werden professioneel door ANWB Streetwise-instructeurs verzorgd. Daarnaast zijn er met de iCheckbox simpele maar doelmatige indicatieve oogmetingen uitgevoerd bij de leerlingen van de groepen 3 t/m 8.

Hoewel het weer niet stralend was zijn ook de onderdelen die buiten plaatsvonden succesvol afgerond. Voor het fietsparcours was de wind eigenlijk wel een goede extra handicap. De leerlingen reageerden enthousiast en hebben op een leuke manier gewerkt aan hun verkeersinzicht. Zo weten ze nu beter wat ze moeten doen als ze oversteken, dat het van belang is zelf goed op te letten in het verkeer omdat een auto bv. niet direct kan stoppen, dat er wel wat bij komt kijken om veilig door het verkeer te fietsen met een zware rugzak en waarom kleinere kinderen in een kinderzitje moeten zitten in de auto.

Tijdens Blik en klik leerde groep 3 en 4 in de gymzaal aan de Zevenhuizerstraat over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de veiligheidsgordel en gebruik van een kinderzitje in de auto werd geoefend met een spannende gele elektroauto.

Hallo auto leerde groep 5 en 6 op een deel van de Molenweg over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. De leerlingen namen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mochten zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger kwam in deze les aan bod.

Trapvaardig tenslotte trainde groep 7 en 8 op het parkeerterrein naast school in praktische fietsvaardigheid. Er werd gefietst over een uitdagend parcours en de leerlingen trainden moeilijke manoeuvres. Ook reden ze met een zware rugzak op, zodat ze straks beter voorbereid zijn op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Gezien de positieve reacties zou het leuk zijn om over twee jaar ANWB Streetwise en de 'dode hoek' vrachtwagen weer te organiseren zodat de kinderen van De Kosmos kennis kunnen maken met een ander praktisch verkeersonderdeel.

Met rode wangen, een mooie ervaring rijker en een ANWB-diploma gingen de kinderen 's middags weer naar huis. Op de fiets.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie