Nieuwe locatie voor Alzheimer Café

12 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Gespreksleiders Marijke Enthoven en Betty van de Weerd zijn blij met de nieuwe locatie voor het Alzheimer Café. ,,In De Drietand kwamen er gemiddeld twintig bezoekers. Dat is niet veel als je bedenkt hoeveel mensen in beide plaatsen lijden aan dementie. De impact van de ziekte op de mensen in de omgeving is enorm. Voor beide doelgroepen organiseren wij het Café.’’

door Gerhard te Winkel AMERSFOORT - Het Alzheimer Café Amersfoort/Leusden is verhuisd van de Drietand bij het Neptunusplein in Amersfoort naar Huis Heiligenberg aan de Heiligenbergerweg in Leusden. De wethouders Gert Boeve (Amersfoort) en Tijs Rolle (Leusden) kwamen het café op de nieuwe locatie openen.

Enthoven geeft enkele redenen waarom de belangstelling in De Drietand tegenviel. ,,We konden alleen ‘s middags het café houden. Voortaan is het op de eerste donderdagavond van de maand. Het was lastig parkeren op het Neptunusplein. Dat was bovendien niet zo’n aantrekkelijke locatie. Ook moet De Drietand dicht.’’ Voor de Leusdenaren was de locatie niet zo geschikt en vormde een drempel voor hun komst.

Via Stichting De Boom kwam het bestuur van de afdeling Amersfoort en omstreken van Alzheimer Nederland in contact met de huurder van Huis Heiligenberg. ,,Ze willen ons ontvangen. Daar zijn we erg blij mee’’, stelt Van de Weerd.

,,Rond Alzheimer heerst nog altijd een taboe’’, weet Van de Weerd. ,,Mensen vinden het moeilijk om er over te spreken. Soms is het een hele stap om bij ons binnen te lopen. We merken dat als mensen eenmaal ervaren hebben dat dit een gezellige en vertrouwde omgeving is, ze terugkomen.’’

Een bijeenkomst bestaat uit drie onderdelen, de inloop, het verhaal van een deskundige spreker en de nabespreking. Voor de organisatoren zijn deze drie onderdelen even belangrijk. ,,Voor mantelzorgers is het goed om met lotgenoten te kunnen praten. Ze kunnen gevoelens delen en ervaren dat ze niet de enige zijn met bepaalde problemen. Soms is het lastig met de kinderen over bepaalde kwesties aan de orde te stellen. Het is toch hun vader of moeder. Dan is het plezieriger om met vreemden te spreken, die hetzelfde meemaken’’, zegt Enthoven.

,,Het Alzheimer Café heeft voor vriendschappen en leuke contacten gezorgd’’, vertelt Van de Weerd. ,,Mensen bellen elkaar op en gaan bijvoorbeeld samen fietsen.’’

De impact van de ziekte op het leven van de patiënt en de omgeving is enorm. Daarom neemt informatie over bijvoorbeeld juridische zaken ook een belangrijke plaats in tijdens het Alzheimer Café. ,,Er komt ineens zoveel zaken op mensen af.

Marijke Enthoven werkt als casemanager dementie en dementelcoach en ik coördineer de dementelcoaches en kunnen mensen ook buiten het Café helpen om de goede weg te bewandelen om zaken te regelen’’, aldus Van de Weerd.

Het Alzheimer Café wordt elke eerste donderdagavond van de maand gehouden in Huis Heiligenberg. Aanvang: 19.30 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie