Komst KAdE in Eemhuis niet meer zeker

7 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Adviezen van de interim-projectdirecteur en het bureau AT Osborne wijzen uit dat stoppen met de bouw meer kost dan doorzetten. Stoppen betekent dat het werk wordt stilgelegd en dat er vertragingsschade ontstaat. Ook zouden de directe en indirecte bouwkosten stijgen en duurt het langer voordat de belangrijke culturele instellingen Scholen in de Kunst, Archief Eemland en de bibliotheek hun nieuwe onderkomen krijgen in het Eemhuis. De scenario's om te stoppen met het project of terug te gaan naar het oorspronkelijk ontwerp van het Eemhuis (met poppodium De Kelder) vallen daarmee af.

AMERSFOORT - Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft besloten om het casco (muren, daken, vloeren) van het Eemhuis te realiseren. Daarmee kunnen de accommodaties voor Scholen in de Kunst, Archief Eemland en de bibliotheek worden afgebouwd. Over de inpassing van Kunsthal KAdE in het Eemhuis wordt later besloten, zo deelt het college van b en w mee in een persbericht. Eerder maakte het college bekend dat de kosten voor de bouw van het Eemhuis mogelijk met negen miljoen euro worden overschreden.

Door met twee opties

Begin september werd bekend dat bij de bouw van het Eemhuis sprake is van een kostenoverschrijding. Het bureau AT Osborne is gevraagd om de aard en exacte omvang van de tekorten in beeld te brengen en mogelijke oplossingsrichtingen aan te dragen. Vier scenario's worden daarin meegenomen: stoppen met het project, teruggaan naar het oorspronkelijk ontwerp (met ruimte voor poppodium De Kelder), doorgaan met de inpassing van kunsthal KAdE of een andere deelinvulling van het Eemhuis. Het college gaat nu door met de laatste twee opties.

WKO-installatie

Het college heeft de investering in een Warmte-Koude-Opslag ook opnieuw afgewogen Door de interim-projectdirecteur is vastgesteld dat de extra investering in een dergelijk systeem zich terugverdient. Om grip op de financiële gang van zaken te krijgen moest snel transparantie komen over het aangaan van financiële verplichtingen, het onderhandelen daarover en het fiatteren van uitgaven. Daarom werd een interim-projectdirecteur aangetrokken. Hij heeft het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om door te gaan met de bouw van het casco en de WKO-installatie (Warmte-Koude Opslag) te realiseren.

Onderzoeken

AT Osborne is bezig met het onderzoek naar de aard en omvang van de overschrijdingen, dat op 25 oktober moet zijn afgerond. De gemeenteraad besloot daarnaast om een onderzoek in te stellen naar het gevoerde bestuur en de achtergronden van de kostenoverschrijdingen van het Eemhuis. Het onderzoeksbureau Policy Research Corporation is gevraagd uiterlijk 23 november 2011 het rapport met conclusies en aanbevelingen aan te leveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie