Kraanwatertappunt op prominente plek in Amersfoort

7 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - GroenLinks raadslid Sieta Koet is van mening dat Amersfoort een gemeente is die bij uitstek geschikt is om meerdere waterpunten te realiseren. GroenLinks wil dat het college het goede voorbeeld geeft door in Amersfoort op de Dag van de Duurzaamheid op 11 november 2011 op een prominente plaats een watertappunt te plaatsen. In Utrecht zijn al zes tappunten geplaatst. Deze zijn mede door sponsoren tot stand gekomen. In Amsterdam zijn er ook meerdere tappunten gefinancierd door verschillende bedrijven.

De non-profit organisatie Jointhepipe.org zet zich in voor een eerlijke verdeling van schoon drinkwater over de hele wereld. Door middel van inzet van duurzame plastic flesjes in de vorm van een waterpijpleiding, willen zij spreekwoordelijk de langste waterpijpleiding bouwen en daarmee waterprojecten financieren in ontwikkelingslanden. Daarnaast levert deze organisatie ook kraanwatertappunten. In samenwerking met Jointhepipe.org wordt aan alle gemeenten gevraagd om een kraanwatertappunt te plaatsen in het kader van de Dag van de Duurzaamheid op 11-11-11.

Jointhepipe.org levert duurzame flesjes, waarmee van de opbrengst, behalve nieuwe kraanwatertappunten, waterprojecten in de derde wereld worden gefinancierd. Belangstellenden kunnen een aantal flesjes per jaar afnemen. Bij een afname van 100 stuks over een periode van 5 jaar, wordt daarmee ook een tappunt gefinancierd. Daardoor wordt het gebruik van wegwerpflesjes drastisch beperkt. Bovendien is het drinkwater van Amersfoort van zeer goede kwaliteit.

Een kraanwatertappunt (zowel indoor als outdoor), inclusief donatie aan een waterproject in een ontwikkelingsland kost €2500,- per stuk. Aangezien het tappunt niet op elektriciteit werkt zijn er geen bijkomende elektriciteit en/of onderhoudskosten.Jointhepipe.org heeft een samenwerkingsverband met Vitens. Dit waterleidingbedrijf steunt het initiatief en sluit kosteloos de tappunten aan in hun verzorgingsgebied.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie