Groep van Vliet bezorgd over risico's Vathorst

7 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

VATHORST - De Groep van Vliet maakt zich zorgen over de toenemende financiële risico's bij de ontwikkeling van Vathorst en heeft daarover vragen gesteld aan het college van b en w. De kans dat één van de projectvennootschappen binnen Vathorst CV 'omvalt' wordt waarschijnlijk, denkt gemeenteraadslid Raphaël Smit.

Smit wijst erop dat de financiële gevolgen van het 'omvallen' van één van de partijen door de resterende partijen binnen het ontwikkelingsbedrijf OBV moeten worden gedragen. Daardoor zouden de risico's niet alleen voor de gemeente c.q. het grondexploitatiebedrijf Amersfoort, maar ook voor de private deelnemers binnen de Vathorst CV toenemen. Smit merkt op dat het bouwvolume in Vathorst ver onder de eerder voorspelde aantallen ligt. Bovendien zou de productie van woningen in de duurdere categorieën vrijwel helemaal stilliggen. Het gemeenteraadslid constateert dat het juist deze woningen zijn die er toe moeten bijdragen dat voor Vathorst een sluitende grondexploitatie wordt bereikt.

,,De vraag is hoelang de verschillende private partners binnen het OBV het risico op een tekort bij de ontwikkeling van Vathorst willen blijven dragen. In de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente, ontwikkelaars en bouwers die in 1997 werd afgesloten, is niet voorzien in een tussentijds 'uitstappen' van een van de partners binnen de OBV. Indien dit zich gaat voordoen, bijvoorbeeld door een al dan niet geforceerd faillissement van een van de projectvennootschappen, dan heeft dit consequenties voor de overblijvende deelnemers, waaronder de gemeente.''

Smit heeft het college van b en w er de volgende vragen over gesteld:

* Kan het college een indicatie geven van het moment waarop door het voortduren van de problemen binnen de woningmarkt het realiseren van een sluitende grondexploitatie voor Vathorst problemen gaat opleveren?

* Welke zekerheden heeft het college dat bij dreigende tekorten op de grondexploitatie van Vathorst moederconcerns van de projectvennootschappen binnen Vathorst Beheer - bijvoorbeeld Bouwfonds en Dura - blijven participeren in de ontwikkeling van Vathorst en niet door liquidatie van de stille vennoten binnen de OBV-constructie zich terugtrekken als partner (n.b.: beëindiging van deelname kan plaatsvinden door faillissement van een projectvennootschap)?

* Kan het college duidelijk maken of er na 1998 op enigerlei wijze concerngaranties zijn afgegeven of gecontinueerd, waardoor mogelijke financiële risico's voor overblijvende partijen binnen de OBV-samenwerking worden afgedekt?

*Kan het college een indicatie geven van de risico's die de gemeente Amersfoort loopt indien één van de projectvennoten binnen het samenwerkingsverband van de private OBV-partners zijn deelname beëindigd?

* Kan het college aangeven welk noodscenario het heeft ontwikkeld voor het geval één of meerdere partners in Vathorst Beheer niet meer in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen?

* Is het College van mening dat zij nog steeds in staat is op alle aspecten van risicomanagement haar rol als partner te vervullen binnen het Vathorst project? Zo ja, hoe heeft zij dat 'gezekerd'? Zo nee, waarom niet?

* Is het College bereid haar rol in het Vathorst project ter discussie te stellen en deze eventueel over te dragen aan derden?

* Is het College bereid de gemeenteraad alle inzichten te verschaffen in de huidige (financiële en operationele) status van het Vathorstproject? Is het College bereid deze status te laten toetsen door een onafhankelijke adviespartij en dit advies onverkort aan de gemeenteraad voor te leggen?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie