‘Storm en donkere wolken’

12 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Debet aan deze financiële onzekere tijd voor de gemeente Amersfoort zijn de rijksfinanciën en de economische ontwikkelingen. Dalende rijksbijdragen voor de bijstand en sociale werkvoorziening, grondexploitaties die onder druk staan, mogelijk nieuwe bezuinigingen in Den Haag en de herverdeling van het gemeentefonds. Het zijn allemaal risicofactoren die de begroting van de gemeente Amersfoort onzeker maken.

Begroting omgeven met onzekerheden AMERSFOORT - Na tijden van overvloed zit de gemeente Amersfoort middenin de ‘magere jaren’. In de begroting 2012-2015 is het bezuinigingsbedrag van twintig miljoen euro, waartoe de gemeenteraad eerder besloot, verwerkt. Wethouder Financiën, Hans Buijtelaar, presenteerde dinsdagmiddag de gemeentebegroting die nog met veel onzekerheden en risico’s omgeven is.

door John Spijkerman

Of de gemeente in de toekomst uitkomt met de rijksvergoeding voor de bijstandsuitkeringen is nog onzeker. ,,Het aantal mensen werkzaam in de sociale werkvoorziening is een risico dat een structureel karakter kan krijgen’’, erkent Buijtelaar. ,,We proberen die risico’s te minimaliseren, maar we houden er rekening mee dat het nooit voor honderd procent kan zijn.’’ Vertraging van de woningbouw in Vathorst lijkt onvermijdelijk, maar onduidelijk is wat daarvan de financiële consequenties zullen zijn. Daarom is een bijgestelde strategie nodig, vindt het college en moeten binnen de verschillende projecten verdere keuzes worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld. Duidelijk is dat zowel de gemeentelijke grondexploitaties als het beheer van strategisch vastgoed en de uitgifte van kantoorlocaties financiële knelpunten kennen. In 2012 komt het college met voorstellen voor de exploitatie van Vathorst West en Vathorst Noord. De gevolgen van de kostenoverschrijding van het Eemhuis werken vanaf 2013 door in de begroting.

Er verandert relatief weinig op het gebied van de lokale lasten. De gemiddelde aanslag voor de onroerende zaakbelasting (OZB) zal licht stijgen. De stijging is in overeenstemming met het inflatiepercentage. Huurders gaan er relatief het meest op vooruit en betalen zo’n drie procent minder aan rioolrecht en afvalstoffenbelasting. Ook huiseigenaren gaan er iets op vooruit. Voor de bedrijven nemen de lokale lasten bijna 1,5 procent toe.

Ondanks het onzekere perspectief, blijven de ambities van het college overeind staan, verzekert wethouder Buijtelaar. Toen het college van b en w in 2010 aantrad, was er een aantal speerpunten. Daaronder een goede westelijke ontsluiting van Amersfoort en een groen onbebouwd Beekdal. ,,De ambities zijn niet veranderd en gelijkwaardig in zwaarte’’, stelt Buijtelaar. Maar of dat volgend jaar nog zo zal zijn als de coalitiepartijen de coalitiedoelen gaan evalueren en kijken wat de financiële mogelijkheden zijn, is de vraag. Dan moet duidelijk zijn hoeveel geld er bijvoorbeeld nog is voor een groen onbebouwd Beekdal en of de aanleg van een Westtangent. ,,In de tussenbalans gaan we kijken welke strategie we voeren ten aanzien van onze ambities.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie