Amersfoorter fietst voor Stichting AAP

5 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorter Roelof van Doveren, bestuurslid van Stichting AAP, heeft voor zijn organisatie een gesponsorde fietstocht maakte van Almere naar de apenopvang Primadomus in Villena, Spanje. Het opgehaalde sponsorgeld van bijna 2000 euro wordt besteed aan nieuwe speeltoestellen voor de apen bij AAP. Hieronder een verslag van hem.

,,Dit jaar kon ik drie weken vrij nemen van mijn werk en ik dacht: "Nu of nooit!". Ik bepakte mijn racefiets met een kleine bagagedrager en een stuurtas, bij elkaar acht kilo bagage. Ik stippelde de kortste route uit: net geen 2.000 km. Op vrijdag 9 september vertrok ik naar Brussel en binnen drie dagen zat ik bij Parijs; de kop was eraf! Deze dagen had ik wel steeds tegenwind en begon het ook nog eens te regenen, zodat ik mij serieus afvroeg waar ik aan was begonnen. Daarna fietste ik dagelijks zo'n 120 km. Ik overnachtte in chambre d'hotes, hotels, pensions, casas rurales en jeugdherbergen. Omdat de kortste route niet de toeristische route is kwam ik in authentieke onderkomens terecht en maakte het échte Franse en Spaanse leven mee. In de Haute Vienne kreeg ik plotseling een hevige regenbui met onweer op mijn hoofd en in België en Frankrijk had ik een lekke band, maar dat was ook de enige panne.

De planning was om bij de Bielsa Tunnel de Pyreneeën over te steken. Helaas was de tunnel dicht en moest ik omfietsen via de 'Túnel de Vielha'. Hierdoor moest ik wel eerst de 'col de Peyresourde' over. Fietsers waren in deze tunnel echter niet toegestaan. Bij de ingang vroeg ik de SOS om hulp en zij stuurden een auto met zwaailicht. Ik had licht op mijn fiets en dus mocht ik de rechter rijstrook in de tunnel gebruiken. Deze werd afgesloten en op de matrixborden stond aangegeven 'Carril derecha cerrado, cyclista en túnel' ("Rechter rijstrook afgesloten, fietser in tunnel"): ik kreeg een eigen rijstrook! Aangezien ik 150 km moest omfietsen heb ik een dag langer in de Pyreneeën gefietst, maar gelukkig had ik hier rekening mee gehouden en had ik voldoende speling in mijn planning. Als je je over dit soort zaken druk maakt kun je beter thuis blijven vind ik.

In Spanje ben ik door het binnenland gefietst. Dat lijkt wel een woestijn en het is prachtig om doorheen te fietsen. Op maandag 26 september kwam ik ruim op tijd aan in Villena. Dinsdag fietste ik nog een plezierrondje door het achterland ten noorden van Alicante. Op woensdag had ik mijn eerste rustdag en heb ik niet gefietst. Donderdag was de officiële aankomst in Primadomus en werd ik onthaald door David van Gennep, de directeur/bestuurder van Stichting AAP, en door Pilar Jornet, de manager van AAP Primadomus.

Uiteindelijk heb ik 2.400 km gefietst. Onderweg hield ik een blog bij op www.mijnaapactie.nl. Het is nog steeds mogelijk om een donatie te doen of een reactie te geven. Het streefbedrag van € 2.000 - een euro per kilometer - is bijna behaald. Het bedrag komt geheel ten goede aan speelmateriaal voor de apen van Stichting AAP. Ik vond het ontzettend leuk om deze fietstocht te maken én daarbij ook nog eens te zorgen voor een beter leven voor de apen van AAP."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie