‘Acceptabele oplossing voor iedereen’

5 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Omwonenden van de Sint Aegtenkapel hadden een rechtzaak aangespannen tegen de gemeentelijke vrijstelling. Zij klagen al jaren over geluidsoverlast door de activiteiten in de kapel. Dat de gemeente door de vrijstelling het aantal mogelijke evenementen vergrootte, was tegen het zere been. Omwonenden vreesden een toename van de overlast. De rechter vernietigde de vrijstelling.

Gesprekken over gebruik Sint Aegtenkapel BINNENSTAD - Het college van b en w overlegt met omwonenden van de Sint Aegtenkapel aan ‘t Zand en met de Flint over het gebruik van de Sint Aegtenkapel door de Flint. De bestuursrechtbank vernietigde op 29 juni de vrijstelling die de gemeente had verleend aan de Flint voor het gebruik van de Sint Aegtenkapel voor commerciële doelenden. Op dit moment is nog onduidelijk welke financiële consequenties de uitspraak van de bestuursrechter heeft voor de Flint.

door John Spijkerman

De Sint Aegtenkapel is eigendom van de gemeente. De eeuwenoude kapel aan ‘t Zand is een van de locaties waar De Flint over kan beschikken. De Sint Aegtenkapel wordt gebruikt voor de klassieke programmering van De Flint maar ook voor bijvoorbeeld een religieuze bijeenkomst van de raad van kerken. In het bestemmingsplan is vastgelegd dat er onder meer culturele evenementen zoals concerten kunnen worden gehouden. De Flint is verantwoordelijk voor de programmering van diverse sociaal-culturele activiteiten in de Sint Aegtenkapel. Daarnaast wil de Flint de Sint Aegtenkapel ook gebruiken voor het organiseren commerciële doeleinden, zoals huwelijken en recepties. De vrijstelling die de Flint daarvoor nodig had, werd in 2009 verleend door de gemeente. Het idee daarachter was dat door dergelijke commerciële activiteiten De Flint minder afhankelijk zou zijn van - gemeentelijke - subsidie. Volgens de gemeente is de Sint Aegtenkapel van groot belang is voor exploitatie van De Flint en voor de artistieke programmering van de schouwburg.

Flintdirecteur Harold Warmelink legt uit waarom de Sint Aegtenkapel zo belangrijk is voor De Flint. ,,Verhuringen leveren geld op. Gezien de noodzakelijke bezuinigingen kunnen die opbrengsten een deel compenseren. De St. Aegtenkapel is een parel! Niet alleen voor Amersfoort maar zelfs in Nederland. De akoestiek is fantastisch waardoor de klassieke programmering goed tot zijn recht komt. Wij zijn weliswaar zeer beperkt in die programmering vanwege de geldende geluidsnormen. Vandaar dat er slechts 23 voorstellingen per jaar geprogrammeerd worden.’’ Warmelink benadrukt dat alle bijeenkomsten die gehouden worden, moeten voldoen aan de wettelijk vastgestelde geluidsnormen.

Uitgangspunt van de vrijstelling was dat er geen overschrijding van de geluidsnorm zou plaatsvinden, als eerst de nodige maatregelen om geluidsoverlast te beperken zouden worden genomen. Tevens zouden voorwaarden worden opgesteld waaraan de Flint moest voldoen en waarin stond welke activiteiten waren toegestaan.

De omwonenden van de Aegtenkapel hebben ernstige geluidsoverlast van een aantal activiteiten in de Aegtenkapel en gingen naar de rechter, die de vrijstelling voor de Flint vernietigde. De rechter vond in juli 2011 dat de gemeente tekort was geschoten in het begrenzen van de mogelijke soorten activiteiten. Daarnaast was de rechter met de omwonenden van mening dat uit een geluidsonderzoek was gebleken dat de kans op geluidsoverlast bij bijna ieder evenement groot is. Daarom vernietigde de rechter de vrijstelling.

Omdat de problemen met de gerechtelijke uitspraak niet zijn opgelost, riep de rechter op tot nader overleg om naar oplossingen te zoeken en opnieuw in overleg te gaan over de geluidsproblematiek. De omwonenden hebben namelijk het meeste last van concerten, en die mogen gewoon doorgaan. Uitgangspunt van het college bij de gesprekken met De Flint en met omwonenden is dat met een heldere omschrijving van de toelaatbare activiteiten in de Aegtenkapel en met het duidelijk op papier zetten van de voorschriften waaraan de Flint moet voldoen, ‘een voor alle partijen acceptabele oplossing kan worden gevonden’. Flint-directeur Harold Warmelink vertelt dat de Flint de Sint Aegtenkapel wil verhuren voor bijvoorbeeld workshops, huwelijksvoltrekkingen en vergaderingen.

De gemeente bereidt een nieuw ontwerpbesluit voor. Voordat er definitief besluit over de vrijstelling voor de Flint kan worden genomen, worden omwonenden en de Flint in de gelegenheid gesteld te reageren op het nieuwe ontwerpbesluit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie