ADG kwam tekort

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ook in de 2e ronde kwam ADG tekort tegen het stugge De Oldehove, dat in eigen huis aan de keistaddammers een gevoelige tik uitdeelde: 14-6.

Evenals in de vorige wedstrijd was Leo Rosendaal als eerste klaar. Maar nu hield hij er geen punt aan over. De ADG'er zette een matige opening op het bord, waarvan zijn tegenstander niet optimaal profiteerde. Door iets te wild in de aanval te gaan meende hij nog te overleven, maar in werkelijkheid gaf hij juist Dijkstra, zijn tegenstander, de kans om mooi omsingelingsspel te ontwikkelen. Beiden overzagen een winnende forcing voor de Fries, die enkele zetten later toch won door een damcombinatie. Daarna zette Wijnand Ankersmit zijn ploeg op een 4-0 voorsprong. Kees de Jonge zette klassiek op het bord, die hij niet goed behandelde. In het middenspel werd hij dan ook positioneel zwaar onder druk gezet, waarvan de Fries dankbaar profiteerde. De ADG'er kwam er niet meer uit en had positioneel het nakijken.

Cees Strooper verkleinde de achterstand tot 2-4. Hij trof in Jan van Dijk een tegenstander die een wilde positionele stijl bleek te hanteren en plaatste zichzelf vrijwillig in een kort vleugelopsluiting.

De Fries moest zich gaande de partij erg ongelukkig hebben gevoeld omdat hij onvoldoende centrumschijven had. Daarom kon Cees een machtig centrum opbouwen en een elementaire schijfwinst afdwingen. Daarna spartelde van Dijk nog even tegen, maar het afspel was kansloos omdat de Hooglander het gedecideerd afmaakte.

Vervolgens remiseerde Wim Martin, die wist dat hij tegen Jappie de Vries vanuit de opening een aanval op zijn lange vleugel zou krijgen. De tegenstander staat erom bekend met 35-30 te beginnen. De openingsfase zou echter duidelijk in het voordeel van de Amersfoorter zijn. De Vries werd een gezonde ontwikkeling van zijn aanvalsvleugel niet toegestaan en aan de andere kant van het bord dreigde Wim het initiatief te krijgen. Zijn voorpost werd dus noodgedwongen weggeruild. Op dat moment koos de ADG-er voor de omsingeling terwijl een centrumzet achteraf bezien juist grote kansen had kunnen opleveren. In het verdere verloop van de partij werden de bordjes verhangen en was het de Amersfoorter die met een offer en daaruit voortvloeiende combinatie-dreigingen de toch wel verdiende remise moest zoeken.

Vervolgens deelden de Friezen weer twee nullen uit en kwamen op een 9-3 voorsprong. In een omsingelingspartij kreeg Gerrit de Bruijn geen poot aan de grond. En zoals zo vaak, als de omsingeling niet loopt, dan krijg je het zwaar. Zo ook nu. In het late middenspel meende de Amersfoorter nog op winst te moeten spelen, maar Jan Algra verraste hem met een doorbraak naar dam.

Frits Stuger speelde de partij van zijn leven tegen Tjalling Goedemoed, die maar liefst 400 ratingpunten meer heeft. ,,Niks geen wilde dingen uithalen dus'', zo meende hij en zo ging het ook. Het werd klassiek waarbij de Fries geen vat kreeg op zijn spel. Sterker nog, hij zocht zijn heil met een doorstoot wegens gebrek aan andere goed speelbare zetten. Frits omsingelde en nam een combinatie waarbij beiden op dam kwamen. Cees S. liet zien hoe hij de meest voor de hand liggende winstgang had moeten creëren en nemen. Het verliep echter anders. De ADG'er verloor het eindspel omdat hij zijn dubbeldekker foutief parkeerde. 

Vervolgens volgden 3 remises. Andrew Tjon A Ong bracht een mooie theoretische ,,Hoogland'' op het bord. Tegenstander Veenstra die de aanval had, durfde deze toch niet door te spelen en haakte meteen af nadat de mogelijkheid zich voordeed. Hij hield er licht nadelig spel aan over maar er was verder niet veel aan de hand, tot dat hij zich bij een slagkeuze moment vergiste en plots op een schijf achterstand werd gezet. Andrew speelde op dat moment een gewonnen wedstrijd maar verzuimde in tijdnood om een fraaie eindspelwinst te pakken waardoor de Fries naar remise kon ontsnappen. Achteraf bleek dat beide spelers in het middenspel een winnende combinatie voor Veenstra over het hoofd hadden gezien. Al met al was de remise dus een terechte uitslag.

Ton Bollebakker speelde een positionele solide partij, zichzelf verplichtend tot een herstel-remise van zijn 2 nederlagen. Het was zo solide dat zijn tegenstander in het middenspel in de problemen kwam. De ADG'er kreeg een aanvallende ,,druk''stand, maar bleek echter te dun voor de winst.

Invaller Gerrit van Maanen speelde een uitstekende partij en hield Douwe Kootstra keurig in bedwang. Wat de Fries, met een ratingverschil van 350 punten meer, ook probeerde, hij kreeg de Amersfoorter niet klein. Een mooie prestatie van Gerrit, die hem letterlijk en figuurlijk wel wat zweetdruppeltjes kostte.

Harry de Waard bracht een ouderwetse ,,Keller'' op het bord. De Fries Leijenaar zette een massaal centrumblok neer die door de ADG'er sterk werd omsingeld. Een doorbraakactie van Harry werd daarna geliquideerd voor gelijkspel. Daarna (her)bouwde de Fries positioneel beter op en had ook deze ADG'er na ruim 5 uur spelen het nakijken.

Hoofdklasse A

De Oldehove - ADG 14-6; Het Noorden - MTB Hoogeveen 8-12; Damver. VBI 2 - Lent 9-11; Dammers uit Oost - DVSB 17-3; CTD Arnhem - Witte van Moort 2 13-7; WSDV - TDV 12-8.

De Oldehove - ADG 14-6:

1.Jan van Dijk (1287) - Cees Strooper (1284) 0-2 (3) 2.Klaas-Hendrik Leijenaar (1317) - Harry de Waard (1214) 2-0 (10) 3.Tjalling Goedemoed (1387) Frits Stuger (944) 2-0 (6)

4.Oege Dijkstra (1300) - Leo Rosendaal (1194) 2-0 (1) 5.Hendrik Veenstra (1229) - Andrew Tjon A Ong (1296) 1-1 (7) 6.Wijnand Ankersmit (1016) - Kees de Jonge (1012) 2-0 (2) 7.Jan Algra (1301) - Gerrit de Bruijn (1241) 2-0 (5) 8.René Wijpkema (1196) - Ton Bollebakker (1255) 1-1 (8) 9.Jappie de Vries (1159) - Wim Martin (1063) 1-1 (4) 10.Douwe Kootstra (1165) - Gerrit van Maanen (817) 1-1 (9)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie