Eemland Bereikbaar Pas moet regio Amersfoort bereikbaar houden

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De komende jaren gaat het wegennet rond Amersfoort behoorlijk op de schop. In een poging de bereikbaarheid in de toekomst goed te houden wordt de Eemland Bereikbaar Pas ingevoerd. Werknemers kunnen voor 150 euro per jaar met het OV naar hun werk. Het doel van de pas is om vooral in de spits zoveel mogelijk auto's uit het verkeer te halen. De pas moet worden aangevraagd door de werkgever. De pas is een initiatief van Utrecht bereikbaar, een samenwerkingsverband van overheden en het georganiseerde bedrijfsleven in de regio Amersfoort. Opvallend is dat vooralsnog de gemeente Amersfoort nog niet meedoet.

In het ASR gebouw aan de Stadsring 15 vond donderdag 29 september de 'kick-off bijeenkomst' plaats van de Eemland Bereikbaar Pas. Rond Utrecht worden ook veel infrastructurele weken uitgevoerd. Daar bestaat de Utrecht Bereikbaar Pas. Daarvan zijn er 20.000 in omloop. De komende jaren wordt er in de regio Amersfoort flink aan de weg gewerkt. De onderhoudswerkzaamheden aan de A28 en de voorbereidingen voor de wegverbreding die sinds eind september 2010 worden uitgevoerd, zorgen voor meer hinder voor het verkeer. De bereikbaarheid komt onder druk te staan en daar zal ook het bedrijfsleven hinder van ondervinden. Een aantal werkgevers uit de regio Amersfoort heeft tijdens deze bijeenkomst een contract voor afname van de pas getekend.

,,Accountmanagers benaderen de bedrijven'', legt programmamanager L. Oostrom van Utrecht Bereikbaar uit hoe de werkgevers worden benaderd om mee te doen. ,,Werkgevers kunnen de pas ter beschikking stellen aan hun werknemers. Ze kunnen de werknemers ook mee laten betalen. We gaan ervan uit dat er uiteindelijk 8 tot 10 duizend passen worden uitgegeven.'' Oostrom denkt dat al die extra reizigers in het openbaar vervoer voorlopig door gebruik te maken van de bestaande capaciteit kunnen worden vervoerd. De komende tijd geldt voor aanschaf van de pas een introductiekorting van 50 euro. De pas kost dan 100 euro.

Dat de gemeente Amersfoort nog niet meedoet aan de Eemland Bereikbaar Pas heeft volgens programmamanager L. Oostrom te maken met de interne besluitvorming in Amersfoort. ,,Maar wij zijn nog met de gemeente in gesprek. Er is wel vooruitgang''

De Eemland Bereikbaar Pas biedt werknemers de mogelijkheid om onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer van Connexxion in de regio Amersfoort en van OV-fiets op meer dan 200 locaties door heel Nederland. De Eemland Bereikbaar Pas is een persoonsgebonden pas die werkgevers uit de regio Amersfoort hun werknemers kunnen aanbieden als vervoersalternatief voor woon-werkverkeer. Pashouders kunnen 7 dagen per week reizen met het openbaar vervoer. Als voordelen van de pas werden genoemd de besparing op de reiskosten(-vergoeding), het vermijden van files, de positieve bijdrage aan het terugdringen CO2-uitstoot en een oplossing voor parkeerproblemen.

u Op www.utrechtbereikbaar.nl staat alle informatie over de Eemland Bereikbaar Pas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie