Voorstelling Het Vergeten Woud

5 oktober 2011 om 00:00 Cultuur

VATHORST - De jeugdvoorstelling ,,Het vergeten Woud’’ is geschreven voor kinderen vanaf 6 jaar. Én voor volwassenen die zich nooit te oud voelen om op avontuur te gaan. De tekst en regie is van de hand van actrice Dewie Reijs.

Jonge bezoekers met verschillende achtergronden gaan naar een voorstelling kijken waar leeftijdsgenoten in spelen. Zo kunnen ze zich makkelijker identificeren met de hoofdpersonen en worden ze eerder meegenomen in het verhaal dan wanneer deze rollen door volwassenen zouden worden vertolkt.

Nana is 11 jaar en woont samen met haar twee vaders, Pap en Tijn, in een oud vervallen huis. Haar moeder heeft ze nooit gekend. Wanneer haar beste vrienden in het weekend komen logeren, sluipen ze stiekem naar de verboden zolder. Daar ontdekken ze een boek met magische krachten. De zolder verandert plotseling in een vochtige jungle waar ze langzaam de weg in kwijt raken. Hoe overleef je daar tussen alle wilde dieren en vreemde figuren…De enige manier voor Nana en haar vrienden om de weg terug te vinden, is door op hun gevoel te vertrouwen. Komen ze ooit nog veilig thuis?

Voor de voorstelling zijn vijf kinderen geselecteerd tussen de 10 en 12 jaar uit Amsterdam. Het zijn kinderen die over het talent beschikken om een verhaal goed over te brengen en die een uur lang een voorstelling kunnen dragen.

Het samenwerken van acteurs met jonge talenten is iets wat nog niet veel gebeurd op professioneel niveau in het theater. Met deze productie is het repetitieproces net zo belangrijk als het eindresultaat, omdat de jonge kinderen geleerd wordt wat het is om een verhaal tot leven te brengen met tekst en hoe het is om op het podium staan.

Het toneelbeeld van Het vergeten woud start met een warme huiselijke sfeer, maar zodra de overgang naar het oerwoud wordt gemaakt wordt het toneel broeierig met veel groen en vreemde geluiden. In het verhaal ,,groeit’’ er letterlijk een woud met bladeren op de zolder van Nana. Het is de bedoeling dat dit ook gebeurt op het toneel.

Alles wat op de zolder staat wordt gebruikt. Overal komen lianen uit, een ingeklapte parasol wordt een bladerdak, panelen achterin draaien om waardoor er bladeren uit vallen en bomen verschijnen, er wordt een tapijt uitgerold met gras en bloemen erin. En dit zijn slechts voorbeelden.

Dewi Evita Reijs (tekst en regie) is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneel & Kleinkunstacademie. Sindsdien werkt ze als actrice bij verschillende gezelschappen en speelde tv-rollen voor onder meer: Shouf shouf de serie, Het Sinterklaasjournaal, Puppy Patrol en Flikken Maastricht.

Te zien op zaterdag 29 oktober 2011 om 16:00 uur. Kaarten 9,00 euro, kinderen 7,50 euro. Meer informatie op www.dekamers.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie