Project dijkverbetering Randmeren en Eem krijgt positieve beoordeling

23 september 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Commissie voor de milieueffectrapportage (Cmer) is positief over het Milieueffectrapport (MER) dat Waterschap Vallei & Eem heeft geschreven voor het project dijkverbetering zuidelijke Randmeren en Eem. In haar oordeel noemt de commissie het rapport 'van goede kwaliteit'. De afwegingen die in het rapport worden gemaakt zijn 'goed navolgbaar en correct'. De inspraakreacties van bewoners en andere belanghebbenden bevatten naar het oordeel van de commissie geen nieuwe inzichten in natuur en milieu van het gebied.

De Cmer is een door de overheid ingestelde commissie die alle milieueffectrapporten van infrastructurele werken en bouwwerken beoordeelt. In het MER-dijkverbetering worden alternatieven onderzocht voor de dijkverbetering en hun effecten op het milieu. Bij haar beoordeling van het rapport betrok de commissie ook de inspraakreacties die zijn ingediend. Deze bevatten volgens de commissie geen informatie over de plaatselijke natuur en het milieu die in het MER ontbreekt. Waterschap Vallei & Eem is in haar rapport dus volledig en hoeft geen nadere informatie te vertrekken aan de commissie.

Tijdens de inspraakperiode die liep van 20 juni tot 28 augustus ontving het waterschap totaal zeventig inspraakreacties, waarvan vijftig van bewoners en bedrijven aan de dijk. Vijftien reacties zijn afkomstig van natuurorganisaties en recreatieve verenigingen en bedrijven. Grotendeels betreft het zorgen en wensen waarmee tijdens de uitvoering van de dijkverbetering rekening kan worden gehouden.

Reacties van woningcorporatie De Alliantie en de gemeente Bunschoten geven wel aanleiding om twee alternatieven nader te onderzoeken. Voor de buurt Jericho in Amersfoort bekijkt het waterschap of er in plaats van een lage muur langs het Jachtpad alsnog een dijk langs de Eem kan komen. Voor Spakenburg wordt onderzocht of een gepland muurtje in de Oude Schans eveneens een opklapbare waterkering kan worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie