‘Ga het gewoon beleven’

28 september 2011 om 00:00 Nieuws

Mik Borsten (49) behoeft nauwelijks introductie. De ultra-atleet was een van de organisatoren van de Amersfoortse Marathon in 2009 en is ook nu weer een van de drijvende krachten achter de organisatie. Hij is bewegingstherapeut bij de locatie Zon & Schild van GGz Centraal en heeft 120 marathons op zijn naam staan. ,,De Marathon Amersfoort 750 in 2009 was mijn honderdste. En nee”, lacht hij, ,,dat was niet echt toeval. Een paar jaar eerder kreeg ik door dat ik in Amersfoort precies op honderd uit kon komen en daarmee houd je dan wat rekening.”

In training voor Amersfoortse marathon 2012 AMERSFOORT - Twintig Amersfoorters uit alle wijken bereiden zich de komende maanden voor op de Amersfoortse marathon die op 10 juni volgend jaar wordt gehouden. Daarbij worden ze begeleid door drie Amersfoortse atleten met ruime marathon-ervaring: Mik Borsten, Han Wolsing en Michael van Wegen. De Stad Amersfoort.nl volgt tot en met de marathon het wel en wee van deze groep ‘Stad Amersfoort Runners’. Voorafgaand aan de tweewekelijkse rubriek eerst een introductie van de trainers.

door André van der Velde

Trainer Han Wolsing (46), eveneens ultra-atleet is leraar In Leusden en heeft veertig marathons gelopen, onder meer in Berlijn. ,,In 2008 werd daar het wereldrecord gelopen door Haile Gebrselassie. De sfeer en de entourage daar is echt fantastisch.” Derde trainer is met 27 jaar de jongste van het stel: Michael van Wegen. Hij heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan en is sportdocent in een gesloten inrichting in Den Dolder. Het aantal marathons dat hij heeft gelopen: drie (in New York en Berlijn).

,,Het is hartstikke leuk mensen met hardlopen in aanraking te brengen en te enthousiasmeren”, legt Wolsing uit waarom hij de ‘Stad Amersfoort Runners’ begeleidt. ,,Hardlopen is iets fantastisch, iets dat verslavend werkt en het is mooi om te zien als mensen er in groeien en doelen gaan stellen.”

Waarop hij bij de lopers goed zal letten is dat ze niet te veel hooi op de vork nemen. ,,Het is belangrijk alles in stapjes te doen. Als het goed gaat, heb je de neiging te snel en te lang te trainen.”

Borsten knikt instemmend. ,,Begeleiding is heel belangrijk. Hardlopen is een ontzettend blessuregevoelige sport.” Van Wegen wijst in dat verband op het ‘gevaar’ van trainingsschema’s die je van internet kunt halen. ,,Je kunt je te zeer vasthouden aan zo’n schema. Wij zien daarentegen bijvoorbeeld direct of een loper eigenlijk te vermoeid is om de geplande training te doen en kunnen bijsturen.”

Wolsing aanvullend: ,,We stellen ook geen doelen in tijden. Het maakt niet uit of je de marathon in tweeënhalf of vier uur loopt. We houden iedereen voor: ga het gewoon beleven en richt je niet op de tijden.”

Hun groep bestaat uit dertien vrouwen en zeven mannen. Borsten denkt dat juist daardoor het overgrote deel van de groep de marathon daadwerkelijk zal uitlopen. ,,Vrouwen zijn sterker dan mannen en ze beginnen pas aan iets als ze zeker van hun zaak zijn.’’ Wolsing lachend: ,,Mannen zijn vaak haantjes. Die knallen er meer in. Ja”, besluit hij, ,,dat ken ik ook van mij zelf.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie